Монополізація ринку хліба у Києві: міф чи реальність?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.06.2013 23:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20876

У Києві масово звільняють пекарів і закривають хлібозаводи.

Про це розповіли працівники столичного хлібозаводу № 12, які в середу на знак протесту оголосили голодування під стінами Кабміну.

Пікетувальники та громадські діячі кажуть, що таким чином готується підґрунтя до монополізації київського ринку хлібобулочних виробів, і вигідно це владі. Натомість провладні депутати переконують, що не причетні до закриття хлібозаводів і монополії не допустять.

У Києві п’ятеро працівників хлібокомбінату № 12 оголосили безстрокове голодування на знак протесту проти скорочення працівників підприємства. Вони п’ють лише воду.

«У нас на комбінаті під звільнення йде хлібобулочний цех, кондитерський поки працює. У хлібобулочному цеху приблизно працює 426 осіб – ідуть усі під скорочення. Владі це вигідно. Хоч нам кажуть, що це не вигідно – хліб пекти і це приводить до банкрутства, а тим не менше два гіганти, дві махіни побудували – біля Василькова «Крушинка» і у Вишгороді «Кулиничі», – розповідає працівниця хлібозаводу Людмила Кваско.

Пікетувальники наголошують, що їхній хлібозавод – не перший, який намагаються знищити. За їхніми даними, уже закрили сім столичних хлібозаводів (№ 1, 4, 5, 6, 7, 8, БКК), на черзі очікують закриття ще трьох (№ 2, 11 і 12) – усі ці хлібозаводи входили свого часу до об’єднання «Київхліб», найбільшого у столиці.

«Пряма зацікавленість у Володимира Мисика, це підприємство «Кулиничі»

Таким чином готується підґрунтя до монополізації всього київського ринку хлібобулочних виробів, переконаний громадський діяч та блогер Юрій Андрєєв.

За його даними, незабаром у Києві можуть з’явитися фірмові кіоски «Кулиничі», тільки перша черга передбачає встановлення понад 500 таких МАФів. А знищити київське підприємство ПАТ «Київхліб» та захопити київський ринок хлібобулочних виробів планує регіонал Володимир Мисик, каже блогер.

«За моєю інформацією, пряма зацікавленість у Володимира Мисика, це харківське підприємство «Кулиничі». Тобто вони зараз активно дуже вийшли на київський ринок. За тією інформацією, яка в мене, саме ця людина зацікавлена. Мова йде про монополізацію всього київського ринку хлібобулочних виробів», – зауважує Юрій Андрєєв.

«Жодного стосунку до звинувачень ми не маємо»

Сам Володимир Мисик, який до обрання народним депутатом 7-го скликання був директором хлібокомбінату «Кулиничі», розповів Радіо Свобода, що не займається підприємницькою діяльністю понад півроку. Володимир Мисик наголосив, що хлібозаводи в Києві почали закриватися не сьогодні, а 3-4 роки тому. За його словами, закриття заводів – це «внутрішнє бажання корпорації, а не результат ззовні». Водночас Володимир Мисик сказав, що сам готовий взяти участь у роботі комісії, щоб визначити причину, чому ж закриваються підприємства.

Тим часом генеральний директор українсько-словенського хлібопекарського комплексу «Кулиничі» Вадим Погрібняк сказав Радіо Свобода, що «Кулиничі» потребують кваліфікованих працівників і готові працевлаштувати усіх звільнених «Київхлібом» людей.

«Ми не маємо інформації про закриття заводів. Лише чуємо, що наш конкурент «Київхліб» звільняє людей. І на фоні цього вони пощирюють чутки про те, що ми ведемо неконкурентну боротьбу з ними. Ми маємо перевагу перед конкурентом, але ми ведемо абсолютно чесну конкурентну боротьбу, надаючи якість, доставку, ціну і стабільність доставки. Жодного стосунку до воєн, до звинувачень ми не маємо», – наголосив Вадим Погрібняк.

Заводи, які закриваються, не витримали конкуренції – Чечетов

Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов уже знає, чому закриваються хлібзаводи. Він говорить, що деякі з них просто не витримують конкуренції на ринку.

«Ми ж не в Радянському Союзі. Тоді рахували чітко, скільки потрібно хлібопекарень. А в умовах ринку ситуація інша. Уже ніхто рознарядку не встановлює, уже ніхто не забороняє будувати ще 100 хлібопекарень, – говорить парламентар. – Тепер головний арбітр у тому, скільки потрібно хлібопекарень, визначає один суб’єкт – споживач. Конкуренція – в цьому і є смисл».

Спроби монополізації є і будуть далі – Ляпіна

Натомість народний депутат від «Батьківщини» Ксенія Ляпіна говорить, що монополізація київського хлібобулочного ринку почалася давно. Але встановити причетність владних осіб, яким це вигідно, дуже важко.

«Спроби монополізації робилися вже не перший рік. І спочатку робилися за допомогою монополізації ринку зерна, тобто монопольне право на експорт зерна давали компанії, яка і пов’язана зараз із купівлею цих хлібозаводів. Тому, очевидно, що спроби монополізації є і будуть далі, оскільки саме таку форму отримання особистих доходів бачить сьогоднішня влада», – зауважує Ксенія Ляпіна.

За українським законодавством, монополізація ринку заборонена, нагадують юристи. Регіонал Михайло Чечетов запевнив, що монополії не буде.

За даними підприємств, на «Київхлібі» щодня можуть випікати 750 тонн, на «Кулиничах» – утричі менше, 250 тонн хліба.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.