Їзда за кермом по місту за стресовістю не поступається стрибку з парашутом

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 13.06.2013 05:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20878

Стрес від їзди за кермом по місту виявився тотожним з тим, що виникає під час стрибка з парашутом - такого висновку дійшли американські науковці з Массачусетського технологічного інституту, що вивчали реакції водіїв під час пересування мегаполісом.

Робота проводилася спільно з компанією Audi. Попередня частина дослідження проходила в Бостоні протягом 12 місяців. Потім науковці визначили тестовий маршрут, який охоплював різні типи доріг: від швидкісних шосе до тихих вулиць, а також передбачав такі ситуації, як, наприклад, рух у заторі.

Під час дослідження поведінка і реакція випробовуваних водіїв ретельно аналізувалася за допомогою шкірних сенсорів, різних датчиків, GPS-приймачів і камер, встановлених в автомобілі. За порівняння автори дослідження вимірювали реакцію випробуваних у звичайних умовах, наприклад, вдома, на роботі чи навчанні.

Як виявилося, певні дорожні ситуації можуть спровокувати одні з найбільших стресових переживань у житті.

Наприклад, прояв агресії на дорозі, підрізання або аварія провокують різке зростання кров’яного тиску, зіставне з тим, що відчуває людина під час затяжного стрибка з парашутом.

Як зазначають дослідники, отримані дані допоможуть розробити нові системи безпеки, які допомагають знизити рівень стресу на дорогах.

Допомогти в цьому має краща взаємодія автомобіля з довкіллям і зовнішніми мережами та пристроями, які є в центрах мегаполісів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.