А як у них? Боротьба з корупцією у Чехії

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 13.06.2013 21:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20886

Чеська поліція під час безпрецедентної антикорупційної операції затримала помічницю прем’єр-міністра Петра Нечаса та кількох інших високопосадовців.

Майбутня кар’єра чеського прем’єра Петра Нечаса під питанням

Як повідомляє кореспондент ВВС в Празі Роб Кемерон, рейди поліції кабінетами високопосадових урядовців та офісами бізнесменів, які тривають вже два дні, не мають аналогів у сучасній історії Чехії. Участь у них беруть близько 400 поліцейських, серед яких багато членів елітного підрозділу з боротьби з організованою злочинністю.

Обшуки проходили, зокрема, в кабінетах в центральному апараті уряду, в міністерстві оборони та в приміщеннях міської влади Праги.

За даними чеської поліції, серед затриманих - голова апарату, найближча соратниця та радниця прем’єр-міністра Петра Нечаса Яна Надьова, один колишній міністр, колишній голова військової розвідки та інші політики та посадовці.

За словами кореспондента ВВС, рейди поліції пов’язують із розслідуваннями корупційних зв’язків між бізнесменами та чиновниками, а також розслідування державних - або ж празьких міських - замовлень та підрядів.

У цьому зв’язку чеська преса називає імена двох бізнесменів-лобістів, в яких також пройшли обшуки.

Прем’єр ще не йде

Сам Петр Нечас на терміново скликаній у четвер прес-конференції заявив, що поки що не збирається у відставку через нинішні події.

"Я впевнений, що особисто я не робив нічого нечесного, і що мої колеги також нічого нечесного не робили", - сказав прем’єр-міністр.

Президент Чехії Мілош Земан оголосив, що обговорить цю ситуацію із Нечасом, керівником поліції країни та лідером опозиційної Соціал-демократичної партії Богуславом Соботкою у п’ятницю.

У п’ятницю вранці, за попередніми даними, Петр Нечас виступить у парламенті.

"Коментатори сходяться на думці, що все це може стати останнім ударом для і без того нестабільного уряду Нечаса", - повідомляє кореспондент ВВС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.