Хроніки «покращення». У Європі стурбовані «покращенням» української податкової системи

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.06.2013 10:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20890

Ситуація у фіскальній сфері погіршується – податковий індекс «Європейської бізнес асоціації» показав зниження в період з жовтня 2012 по березень 2013 року.

На індекс вплинули чинники непередбачуваності податкового законодавства, посилення фіскального тиску і складнощів з подачею звітності та сплати податків.

Об’єднання податкової та митної служб в Міністерство доходів і зборів, а також спроби його керівництва реформувати фіскальну систему не втримали податковий індекс Європейської бізнес асоціації (EBA) від зниження. Згідно з результатами третьої хвилі опитування EBA, представленим під час міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners», у IV кварталі 2012 року-I кварталі 2013 року загальний показник склав 2,32 бала за п’ятибальною шкалою. Попередній індекс був всього на 0,1 бала вищим, пише «Коммерсантъ-Украина».

У сотні європейських компаній, які брали участь в опитуванні, вважають, що невелике погіршення відбулося за всіма напрямками. Найбільше на зниження рейтингу відбилося посилення фіскального тиску (з 2,56 до 2,39 балів). Це викликало значні труднощі в діяльності 30% респондентів. Тиск виражався, зокрема, в пропозиції 77% компаній сплатити податки авансом. Обтяжливі перевірки торкнулися 30% підприємств, а упереджені рішення судів або податкових органів – 35%. Як і 2011 року, бізнес скаржиться на податкову міліцію (10%).

Згідно з індексом EBA, адміністрування податків все ще залишається важким для бізнесу, а податкове законодавство не сприяло залученню інвестицій та ведення бізнесу 61% підприємств.

Частково ці тенденції підтверджуються дослідженням Research & Branding Group про інвестиційний клімат та рівень активності в Україні, проведеним для Міндоходів уже втретє. Опитування 200 європейських, американських і українських підприємств показало, що показник клімату залишається практично на одному і тому ж рівні – 4,4 бала порівняно із 4,43 і 4,23 балів у квітні та жовтні 2012 року. Основними перешкодами для поліпшення інвестиційного клімату компанії називають макроекономічну стабільність, корупцію, судову і податкову системи.

При цьому, 11% респондентів (найвищий показник за історію дослідження) вважають за необхідне змінити Податковий кодекс, а 4,5% підприємств рекомендують дотримуватися норм законодавства з паралельним введенням індивідуальної відповідальності за неправомірні дії інспекторів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.