У центрі Києва буде відкрито пам`ятник Симону Петлюрі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.05.2006 20:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=209

Оголошено програму заходів, присвячених 80-й річниці смерті лідера Української народної республіки Симона Петлюри.

На перетині Володимирської і бульвару Шевченка встановлять пам’ятник Петлюрі

16 травня минулого року Президент Віктор Ющенко підписав указ "Про увіковічнення пам’яті видатних діячів Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки", у числі яких був названий і Симон Петлюра.

Для виконання указу був створений організаційний комітет, що займеться організацією всіх заходів. Його главою призначений міністр культури і туризму Ігор Лиховий.

Протягом декількох днів, аж до 25 травня - дня смерті Симона Петлюри, у Києві пройде відразу кілька заходів, присвячених його пам’яті. Так, у Національній опері відбудеться художня акція, на якій планується присутність Віктора Ющенка.

Крім цього відбудеться круглий стіл "Симон Петлюра - громадський, політичний і військовий діяч України", відкриється виставка "Лицар української революції", будуть презентовані кілька книг. Завершаться заходи панахидою, яку відправить глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Директор бібліотеки імені Ольжича Олександр Кучерук повідомив, що незабаром у Києві відкриють пам’ятник лідеру УНР. За його словами, монумент планується встановити на перехресті вулиці Володимирської і бульвару Тараса Шевченка. "Сподіваємося, що 1 грудня цього року пам’ятник буде відкритий",- сказав пан Кучерук.

Симон Петлюра (10(23).05.1879 - 25.05.1926) - український суспільно-політичний і державний діяч, публіцист. Він був одним з найвідоміших діячів української національно-демократичної революції, брав активну участь у придушенні більшовицького повстання в Києві.

У період Гетьманату очолював Київське земство і Всеукраїнський союз земств. За антигетьманський маніфест був заарештований. У 1918 році випущений з в’язниці й обраний до складу Директорії Української Народної Республіки. З листопаду 1918 року - Головний отаман Армії УНР. У 1919 році став главою Директорії УНР.

З 1924 року жив у Парижі, виконував обов’язки глави Директорії УНР і головного отамана УНР. Симон Петлюра вбив більшовицький агент Шварцбарт. Похований у Парижі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.