Венеціанська комісія - про референдум: зміни у Конституцію має вносити ВР

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 18.06.2013 11:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20912

Венеціанська комісія вважає, що ухвалення конституційних змін на референдумі може завдати шкоди законності в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться в оприлюдненій офіційній позиції Венеціанської комісії щодо Закону «Про всеукраїнський референдум», ухваленого Верховною Радою у листопаді 2012 року.

“Можливість ухвалювати Конституцію на референдумі, скликаному за народною ініціативою, здається, не передбачена чинною Конституцією України”, - зазначається у позиції Венеціанської комісії, оприлюдненій на її сайті.

“Надання дозволу на національний референдум за народної ініціативи щодо нової Конституції чи змін до Конституції... зроблять можливим уникнення вимог кваліфікованої більшості у Верховній Раді. Комісія щиро вірить, що це буде шкідливим для конституційної стабільності та законності в Україні”, - продовжується у документі.

Венеціанська комісія зазначає, що і в своїх попередніх висновках щодо проектів законів про референдум в Україні наголошувала на тому, що і зміни до Конституції, і навіть ухвалення нової Конституції мають відбуватися за процедурою, що встановлена чинним Основним Законом. При цьому, зазначає Венеціанська комісія, вимога конституційної більшості голосів у Верховній Раді на підтримку таких змін чи нової Конституції має зберігатися.

Венеціанська комісія оцінила закон про національний референдум на запит голови Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Андреса Геркеля.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.