США і ЄС розпочали переговори про створення зони вільної торгівлі

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 18.06.2013 11:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20913

Євросоюз і США оголосили про початок офіційних переговорів про створення зони вільної торгівлі.

Відповідне оголошення було зроблено вчора на спільній прес-конференції президента США Барака Обами, глави Євроради Хермана ван Ромпея, голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу та прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, що виступає в якості господаря стартує в Північній Ірландії саміту "великої вісімки".

"Сьогодні великий день у відносинах ЄС і США - ми оголошуємо про початок переговорів щодо угоди про трансатлантичне партнерство у сфері торгівлі та інвестицій", - сказав Жозе Мануел Баррозу.

За його словами, угода принесе вигоду не тільки Європі та США, але буде корисним і для всього світу.
У свою чергу Барак Обама зазначив, що практичні деталі угоди на рівні експертів почнуть обговорюватися у Вашингтоні вже в наступному місяці. Він додав, що його адміністрація зробить роботу над угодою одним з пріоритетів його поточного президентського терміну.

Нагадаємо, що лідери 27 країн Євросоюзу висловилися за укладення між Євросоюзом і США двосторонньої угоди про вільну торгівлю. Ініціативу підтримали корпорації Citigroup, ExxonMobil, Wal-Mart Stores.

Перший раунд переговорів відбудеться в липні у Вашингтоні. Як очікується, переговори займуть не менше 18 місяців. Завершити переговори сторони планують ще до закінчення мандата нинішнього складу Єврокомісії - до 2014 року.

За словами аналітиків, підписання такої угоди дозволить американським експортерам заощадити понад 6 млрд. дол Згідно з прогнозами ЗВТ підвищить ВВП Євросоюзу на 0,5% і на 0,4% ВВП США до 2027 року.

Основною темою майбутніх переговорів стане узгодження стандартів якості продукції, а також скасування мит та забезпечення прозорості в торговельній сфері. З мандата на ведення переговорів за наполяганням Парижа було виключено пункт про продукцію кіно - і телеіндустрії.

Якщо угода буде досягнута, воно може означати саме радикальна зміна структури світової економіки з моменту створення СОТ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.