Парламентська опозиція об'єдналася. Поки, як завжди, - на словах (оновлено)

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.02.2007 11:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2092

Вчора Вячеслав Кириленко, лідер фракції НУ у парламенті та Юлія Тимошенко підписали заяву про створення парламентської опозиції. Сьогодні з 10 години фракція БЮТ заблокувала Президію та трибуну зали засідань ВР. Наша Україна не приєдналася...

Точніше, до пікетувальників з БЮТ приєдналися лише декілька нашоукраїнців. Більшість фракції або вичікує у кулуарах та буфетах, або сперечається із колегами щодо вчорашньої спільної заяви.

Сьогоднішнє засідання урочисте, але воно має суттєве правове значеня - на ньому має офіційно відкритися чергова сесія парламенту.

Станом на момент виходу інформації, блокування Президії та трибуни парламенту триває і сесія не може розпочати роботу.

За повідомленнями із місця події, у фракції НСНУ немає згоди щодо спільних дій із БЮТ. Більш того, народні депутати Анатолій Кінах, Анатолій Матвієнко заявили журналістам, що підпис Кириленка під спільною заявою, нібито не має сили.

Щоб надати нашим читачам найбільш повну інформацію, надаємо повний текст документу, підписаного вчора Вячеславом Кириленком від фракції НУ та Юлією Тимошенко від фракції БЮТ:

Заява фракцій «Блок Юлії Тимошенко» та «Наша Україна» про спільну опозиційну діяльність у Верховній Раді

Усвідомлюючи свою спільну відповідальність за збереження державної незалежності України, прагнучи захистити демократію і права кожного громадянина від поновлення диктатури кланів фракції Блоку Юлії Тимошенко і «Наша Україна» заявляють про спільну опозиційну діяльність у Верховній Раді України п'ятого скликання.

Наша мета - спільно відстоювати ідеали та цінності, виборені українським народом у 2004 році - свободу, демократію, національну єдність, подолання корупції, справедливу соціальну політику.

Незважаючи на добре організовану кампанію з дискредитації ідеалів Майдану, на парламентських виборах 2006 року український народ віддав більшість голосів за представників демократичних сил, підтвердивши своє прагнення свободи, демократії та європейського розвитку.

На жаль, внаслідок зради Соціалістичною партією України своїх виборців, демократичні сили опинилися в меншості, а владу в парламенті та уряді захопила коаліція у складі Партії регіонів, соціалістів та комуністів.

Піврічна діяльність цієї коаліції засвідчила, що вона не лише не спроможна покращити життя українського народу, але, навпаки, спричинила небачене зростання цін і тарифів з одночасним уповільненням зростання заробітної плати та пенсій. Зусилля уряду і «антикризової» коаліції спрямовані на реставрацію кучмізму, кардинальну зміну внутрішньої і зовнішньої політики, відродження кланово-корумпованої економіки і торгівлю національними інтересами України. Ігноруючи Конституцію і закони, розтоптуючи права опозиції і зневажаючи своїх співгромадян, коаліція руйнує підвалини єдності країни, здійснює масштабні кадрові чистки, веде наступ на права і свободи кожного українця.

Ми висловлюємо готовність:

- спільно працювати над новою редакцією Конституції України та ініціювати скасування незбалансованих конституційних змін;

- запровадити імперативний мандат для депутатів всіх рівнів на період формування демократичної політичної системи, становлення цивілізованих політичних традицій та припинення корупційного розкладання місцевої та центральної влади.

- домагатися проведення дострокових парламентських виборів та виборів депутатів місцевих рад;

- спільно опрацювати та конституційно закріпити статус місцевого самоврядування, відповідно до європейських традицій, посиливши повноваження місцевого самоврядування та передбачивши це в новій редакції Конституції. В зв'язку з цим ми домовляємося не підтримувати законопроект № 3207-1 в даній редакції;

- підтримати прийняття узгодженого законопроекту «Про парламентську опозицію».

- спільно розробити пакет законопроектів щодо підвищення рівня мінімальної заробітної плати, покращення послуг охорони здоров'я та інших соціальних гарантій;

- забезпечити співпрацю фракцій Блоку Юлії Тимошенко і «Нашої України» в місцевих радах;

- представляти консолідовану позицію перед міжнародною спільнотою;

- спільно погоджувати та підтримувати кадрові пропозиції, які вносяться на розгляд Верховної Ради

Ми ніколи не підтримаємо прийняття змін до Конституції, що руйнують систему державного управління, ставлять під загрозу територіальну цілісність країни, деформують систему виконавчої влади або обмежують Конституційні повноваження Президента України.

Ми не будемо підтримувати прийняття та подолання вето Президента України на:

- запропоновані «антикризовою» коаліцією законопроекти про основи зовнішньої та внутрішньої політики, про Президента, Раду національної безпеки й оборони, про Конституційний Суд, про нормативно-правові акти, про місцеві державні адміністрації.

- будь-які інші законодавчі акти, якими будуть звужені права І свободи громадян, суверенітет українського народу, повноваження Конституційного Суду, органів місцевого самоврядування.

- будь-які зміни до державного бюджету, що скорочують фінансування соціальної та гуманітарної сфери, національної безпеки та системи місцевого самоврядування.

Ми переконані, що започаткована нами співпраця відродить єдність демократичних сил не лише в парламенті, а й у суспільстві. Наша країна має право на краще життя. Наша спільна опозиційна діяльність дозволить якнайскоріше усунути кримінально-олігархічну владу і, шляхом розпуску парламенту та дострокових виборів, відродити демократичний європейський розвиток України.”

Станом на цю годину, у Верховній Раді триває засідання погоджувальної ради під головуванням Олександра Мороза.

За інформацією від народних депутатів, більшість нібито схиляється піти на поступки БЮТ та поставити на порядок денний законопроекти щодо ГТС України.

Як повідомив в інтерв'ю журналістам народний депутат Павло Жебрівський (фракція НУ), частина депутатів-нашоукраїнців незадоволена тим, що БЮТ претендує на лідерство в опозиції.

"Кириленко підписав заяву без рішення фракції. Сьогодні під час засідання фракції підпис Кириленка обговорювали, але спільної думки не дійшли", - сказав Жебрівський.

За його словами, у заяві, підписаній Кириленком, є низка пунктів, які не можуть бути підтримані "Нашою Україною". За словами Жебрівського, йдеться про імперативний мандат, положення про дострокові вибори і закон про опозицію.

Жебрівський зазначив: "Таких депутатів багато. Це й Безпалий, Матвієнко, Кінах, Головатий та інші".

Разом із тим, інший депутат від фракції НУ Михайло Поживанов, відповідаючи на запитання журналістів зазначив, що депутати від НРУ підтримали позицію Кириленка та приєдналися до БЮТ у блокуванні засідання парламенту. Він повідомив, що вчора відбувалося засідання фракції, в якому брав участь Президент Ющенко. За словами Поживанова, вчора більшість нашоукраїнців підтримали об'єднання із БЮТ та спільні дії опозиції. За його словами, долучитися до цього були згодні близько 80 народних депутатів.

Разом із тим, Поживанов зазначив, що близько 20 депутатів фракції, які мають особисті образи на Тимошенко та БЮТ, не бажають підтримувати задеклароване об'єднання опозиції.

За інформацією від народних депутатів, перша погоджувальна рада закінчилася нічим. Після 13 години має відбутися друге засідання, на яке лідери фракцій прийдуть із погодженою позицією від презентованої політичної сили. Наразі жодна із партійних фракцій, окрім БЮТ, не має виробленої позиції щодо акції опозиції.

О 12.50 Президію та трибуну було розблоковано. Депутати-протестувальники розійшлися по своїх кріслах. Голова ВР Олександр Мороз відкрив сесію і виголосив традиційну промову у стилі совітських партгоспактивів. Під час виступу він зазначив, що не боїться відставки, але вона має відбутися відповідно до Регламенту.

Разом із тим, Мороз не сказав, яких домовленостей було досягнуто із БЮТ на погоджувальній раді.

Наразі коментарів від БЮТ із цього приводу також не було.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.