У країнах Євразії, включно з Україною, посилюється авторитаризм

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.06.2013 20:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20922

За оцінкам американської неурядової правозахисної організації Freedom House, у 2012 році в країнах Центральної Європи і Середньої Азії правили автократичні режими, не зважаючи на проголошувані ними поступки демократії.

Про це йдеться у звіті «Нації на перехідному етапі», що його нині оприлюднила американська неурядова організація Freedom House.

У звіті Freedom House «Нації на перехідному етапі» йдеться про посилення корупції, цензури ЗМІ та зростання насильства влади над місцевими опозиційними силами в країнах Центральної Європи і Середньої Азії.

Директор проекту «Нації на перехідному етапі» Сільвана Габданк-Колачковська у розмові з Радіо Свобода зазначила: «В Євразії, за даними дослідження у 2012 році, є всі прояви авторитарного розвитку з настирливим придушенням громадянського суспільства. Рейтинги тут коливаються найбільше саме на прикладах придушення проявів громадянського суспільства. У деяких випадках ідеться про глибоке закорінення тут авторитарних режимів із їхнім законодавчим наступом на обмеження діяльності інститутів громадянського суспільства, прав зборів і в інших питаннях. Інколи йдеться про прояви прямого насильства щодо протестуючих».

Звіт Freedom House засвідчує, що найгірше ситуація виглядає з умовами для розвитку громадянського суспільства в Узбекистані й Туркменистані. А Азербайджан, Таджикистан і Білорусь виділені тут, як країни, де уряди посилюють переслідування своїх противників, а уряд Казахстану – як брутальний порушник прав профспілок, трудових колективів.

Путін надихає інші авторитарні режими

Президент Freedom House Девід Крамер сказав Радіо Свобода, що повернення Володимира Путіна до Кремля заподіяло «найгірше посилення репресій проти опозиції, починаючи з часів падіння СРСР». На думку Крамера, Путін використовує владу для законодавчого тиску на ЗМІ, цькування за допомогою судової влади своїх супротивників, «закривання рота політичній опозиції й активістам громадянського суспільства».

Законодавчі обмеження права на збори й мітинги, на діяльність неурядових організацій були за прикладом Росії ухвалені в Казахстані, Білорусі, Азербайджані і Таджикистані. Всі 5 країн опустилися у рейтингу Freedom House щодо свободи громадянського суспільства.

В Україні автори звіту Freedom House «Нації на перехідному етапі» побачили у 2012 році посилення політичних судових переслідувань опозиційних сил під час парламентських виборів восени, що супроводжувалися юридичними маніпуляціями, наростанням хабарництва та іншими зловживаннями існуючої в державі влади.

У цьому звіті виділені і проблеми зловживання владою в Румунії, відхід від демократії уряду Віктора Орбана в Угорщині, а також наростання корупції на Балканах, в Албанії, Боснії і Герцеговині та Косові. Йдеться також про випадки залякування та побиття в цих країнах представників преси.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.