Експерти вважають, що українська влада не поспішає в ЄС

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 19.06.2013 10:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20926

Звіт експертного моніторингу “Асоціація з ЄС: як Україна виконує умови підписання угоди” був представлений 18 червня під час круглого столу, організованого фондом “Відродження”. Згідно зі звітом, Україна не досягла відчутного прогресу ні за одним із критеріїв ЄС.

Про це пише "Коммерсант-Украина".

"З одного боку, є певний прогрес, але в той же час його рівень такий, що, якщо б рішення про підписання угоди про асоціацію приймали сьогодні, воно було б негативним",- констатував науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Експерти підкреслюють, що поряд з поліпшеннями в одних напрямах влада демонструє регрес за іншими. В цілому результати моніторингу засвідчили, що Україна не виконала повністю жодне з 11 умов підписання угоду про асоціацію(УА). Зокрема, за чотирма пунктами спостерігається деякий прогрес, з п’яти - мінімальний прогрес, з двома - прогрес взагалі відсутній.

Найбільш високі оцінки отримали такі напрями, як усунення вибіркового правосуддя, запровадження нового Кримінального процесуального кодексу (КПК), боротьба з корупцією, а також розширення повноважень Рахункової палати. Зокрема, експерти високо оцінили прийняття парламентом в останні місяці чотирьох антикорупційних законопроектів, необхідних планом дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом, зазначивши при цьому, що документи "далекі від досконалості, оскільки прийняті поспіхом". "Позитивним моментом є помилування колишніх членів уряду Юрія Луценка та Георгія Філіпчука. Але зрозуміло, що без звільнення Юлії Тимошенко цього недостатньо, щоб поставити під цим пунктом жирний плюс",- пояснив президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

Мінімальний прогрес був відзначений за такими напрямами, як поліпшення інвестиційного клімату, підготовка до запровадження зони вільної торгівлі з ЄС, конституційна реформа, а також реформа судової системи та прокуратури. При цьому експерти констатували повну відсутність прогресу в сфері реформування органів внутрішніх справ, виборчого законодавства, практики виборів та незалежності ЗМІ. Серед іншого занепокоєння авторів звіту викликало позбавлення мандатів народних депутатів Олександра Домбровського, сергій Власенка і Павла Балоги Вищим адміністративним судом. "Дуже турбує ситуація з виборами мера у Василькові. Там було зафіксовано значне застосування адміністративного ресурсу, що могло вплинути на результати волевиявлення",- стверджує пан Жданов.

Крім того, згідно зі звітом, розроблений законопроект щодо реформування виборчого законодавства "несе деякі неоднозначні і навіть небезпечні новації", зокрема обмеження розміру виборчих фондів і контроль надходжень коштів до фондів кандидатів у народні депутати.

Експерти підкреслили: щоб підписати УА в цьому році, влада повинна до вересня продемонструвати прогрес у деяких напрямах. Зокрема, знайти спосіб звільнити Юлію Тимошенко, провести чесні вибори в п’яти округах, де ЦВК не змогла встановити результати голосування, розв’язати конфлікт навколо позбавлення депутатських мандатів Власенка, Домбровського і Балоги, призначити вибори мера Києва і Київської міськради, реформувати виборче законодавство, а також скасувати закон "Про всеукраїнський референдум".

Присутній на заході представник МЗС поставився до закликів експертів без ентузіазму. "Підписання угоди важливо, але не варто заганяти себе в цейтнот трьох місяців. Ми вже виконуємо порядку денного асоціації, поки тільки в односторонньому порядку, але підписання угоди дозволить нам отримувати ще й допомогу Євросоюзу",- заявив директор департаменту ЄС Міністерства закордонних справ Всеволод Ченцов.

У представництві ЄС погодилися з результатами моніторингу, підкресливши, що доля УА знаходиться в руках України. "Ви говорите, що Україна навряд чи виконає всі 11 пунктів до листопадового саміту. Але я раджу вам не розглядати цей варіант, а мобілізувати зусилля. Тоді Євросоюз буде довіряти Україні й підтримає угоду",- сказала заступник голови представництва ЄС в Україні Марія Юрікова.

Відзначимо, що в Брюсселі наполягають, що для безперешкодного підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі Києву необхідно знайти рішення у справі Тимошенко, засудженої на 7 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в 2008 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.