Росія судитиметься з Україною через мито на іномарки

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 20.06.2013 15:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20953

Росія з партнерами по Митному союзу подасть до арбітражного суду на Україну щодо питання введення захисних заходів на імпортні автомобілі.

Про це повідомив журналістам у кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму ПМЕФ-2013 міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК Андрій Слєпнєв).

"Нас особливо турбує поведінка України (в питанні введення захисних заходів - ред.), яка за останні півроку ввела два дуже вагомих заходи, насамперед це захисні заходи на автомобілі з серйозними порушеннями правил СОТ та угоди про зону вільної торгівлі СНД. Вчора ми обговорювали це питання на комітеті з торгівлі, очевидно, буде ініційовано процедури з вирішення цього спору в порядку, передбаченого угодою про зону вільної торгівлі СНД. Це означає суд", - сказав він.

Як уточнили в ЄЕК, мова йде про звернення до суду ЄврАзЕС.

Відповідаючи на уточнююче питання журналістів, коли може бути поданий позов, Слєпнєв заявив: "Зараз питання вирішується, я думаю, протягом цього року питання буде ініційоване".

Можливість позасудового врегулювання, за його словами, обговорювалася в рамках численних контактів і в рамках діалогу, який пройшов у травні в Києві. "Але ми не відчули готовність це питання вирішити", - підкреслив міністр з торгівлі ЄЕК.

Друге обмеження, що ввела Україна, за його словами, це квоти на імпорт коксу. "З непрозорою процедурою розподілу, абсолютно нетранспарентною, що ущемляє інтереси постачальників. Це тревожащая тема. Ми сподіваємося, що рішення київського суду, який скасовує відповідне рішення уряду, набуде чинності. Але зараз поки чекаємо, буде воно оскаржене чи ні, і які будуть підсумки розгляду цього питання на національному рівні", - додав Слєпнєв.

Як повідомлялося раніше, Україна 14 березня 2013 року оприлюднила прийняте в квітні 2012 року рішення про введення спеціальних мит на імпорт у країну нових легкових автомобілів з об’ємом двигуна 1000-1500 куб. см в розмірі 6,46% і 1500-2200 куб. см - 12,95% незалежно від країни походження та експорту. Рішення набуло чинності 13 квітня.

Стурбованість введеними обмеженнями висловили ЄС і цілий ряд країн, серед яких США, Південна Корея, Японія і Туреччина.

Нагадаємо також, що в 2012 році Україна направила до СОТ заявку про перегляд 371 тарифної позиції, на яку країна погодилася при вступі у 2008 році. Це викликало різку критику з боку багатьох членів СОТ. Зокрема, із закликом відкликати цю заявку до Києва звернулися ЄС і США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.