Українські бізнесмени масово тікають за кордон через корупцію та бюрократію

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.06.2013 14:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20964

Талановиті та заповзятливі українці в останні роки почали залишати країну і втілювати свої ідеї за кордоном.

І хоча офіційної статистики трудової міграції немає, про це говорять суми грошових переказів (у першому кварталі 2013 року - 1 млрд доларів).

Говорити про масову хвилю еміграції ще рано, проте, очевидно, що кількість бажаючих виїхати з України, зростає. Більшість серед них молодь, середній клас і підприємці, пише "Фокус".

Згідно з опитуваннями Центру Разумкова, 70% українців хочуть виїхати за кордон.

За словами завідувача сектором етносоціальних досліджень Інституту народознавства НАН України Ігоря Маркова, за кордоном працюють 3-5 млн українців і мінімум 10% з них створили свій бізнес. При цьому серед молоді частка підприємців буде набагато вищою.

"Молоді українці не бачать можливості для реалізації власного творчого і підприємницького потенціалу на батьківщині, закономірно, що вони прагнуть туди, де для них відкриваються цікаві перспективи", - зазначає Марков.

Через те, що в Україні не створені нормальні умови ведення бізнесу, країна перетворюється в еміграційний коридор зі сходу на захід, говорить він. Правда, це не єдина причина відтоку талантів. Українці тікають від побутового хамства та соціальної агресії. Адже згідно з опитуваннями, в яких взяли участь українці, які відкрили свій бізнес за кордоном, майже всі вони спершу намагалися зробити це на батьківщині, однак натикалися на численні бюрократичні бар’єри.

У цілому, в топ-5 причин виїхати за кордон, крім неможливості самореалізації, бюрократії, корупції та побутової агресії, ще правова незахищеність і невіра у перспективи країни. Варто також зазначити, що не тільки українці залишають батьківщину, але й іноземний бізнес згортає свою діяльність.

"Знаю сотню активних людей, які припинили свою підприємницьку діяльність в Україні за останні два роки. У мене і моїх партнерів було кілька українських проектів, але нас просто вижили. Тепер, навіть реалізуючи якісь бізнес-ідеї, пов’язані з Україною, всі фінансові питання ми намагаємося вирішувати на Заході. Тут можна працювати, не вступаючи ні в які корупційні сім’ї", - розповідає розробник онлайн-сервісу "Клуб оренди" Костянтин Попов.

Свій перший ріелторський сайті він створював в Україні, однак пізніше перебрався до Польщі. А ось за словами Андрія Худо, співвласника Холдингу емоцій !Fest, "в Україні ніколи не знаєш, чим закінчиться чергова перевірка". Тому бізнесмен у минулому році відкрив майстерню шоколаду в Польщі.

Як повідомлялося раніше, що українці відкривають в Іспанії власний бізнес за 3 тис. грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.