Сьогодні ЄС оцінить поступ України в Європу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.06.2013 11:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20970

Представники Євросоюзу та уряду України у понеділок будуть спільно аналізувати й дадуть оцінку зусиллям офіційного Києва на шляху до підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі.

Участь у засіданні так званої Ради співробітництва Україна–ЄС братимуть прем’єр-міністр Микола Азаров та голова європейської дипломатії Катрін Аштон.

Цьогорічне засідання Ради з питань співробітництва України та ЄС є особливим, бо обидві сторони знаходяться на фінішній прямій до важливого саміту «Східного партнерства» у столиці Литви, пояснює Радіо Свобода голова місії України при ЄС Костянтин Єлісеєв.

«Це буде, звичайно, оцінка виконання критеріїв, необхідних для підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі. Звичайно, будуть у порядку денному й питання поглиблення торговельно-економічної співпраці з Євросоюзом, а також питання енергетичної співпраці. У цьому зв’язку, головною буде тема модернізації ГТС України за сприяння ЄС. Українська сторона також порушить питання візової лібералізації. Відомо, що з 1 липня набуде чинності посилена угода про спрощену процедуру видачі віз і ми б хотіли, щоб ця угода бездоганно виконувалася всіма країнами ЄС», – каже голова місії України при Євросоюзі.

Як заведено, на засіданні Ради співробітництва Україна-ЄС мають підбити підсумки відносин за останній рік. Європейські дипломати вислухають представників українського уряду, зокрема, прем’єр-міністра Азарова, та, як очікується, мають дати оцінку зусиль України на шляху до асоціації та економічної інтеграції з ЄС. Об’єднана Європа ще раз нагадає, що готова підписати угоду у Вільнюсі. Тим часом офіційний Київ надасть інформацію, що він для цього робить, зокрема, у перебудові системи судочинства та зміцнення демократичних процесів, – в цих двох сферах, які особливо непокоять ЄС.

Імплементацію деяких заходів нам треба прискорити – український дипломат

Саме Рада міністрів закордонних справ 10 грудня минулого року чітко визначила три сфери, в яких Україна має показати прогрес, і які є критеріями підписання угоди про асоціацію з ЄС. Детальніший план просування України до ЄС був згодом викладений у так званому «списку Фюле» – 11 пунктах, які були передані українському керівництву єврокомісаром із питань сусідства й розширення Штефаном Фюле.

Костянтин Єлісеєв зауважує, що Київ докладає серйозних зусиль, хоча із втіленням деяких заходів дещо запізнюється.

«Не зважаючи на всі інсинуації й, можливо, на деякі точки зору песимістів, я думаю, що на сьогодні ми рухаємося у правильному напрямку. Єдине, що нам треба прискорити виконання деяких заходів у часовому вимірі. На сьогодні ми досягли різного рівня прогресу по всіх одинадцяти пунктах, визначених відповідними рішеннями Ради міністрів ЄС. По одних ми досягли відчутного прогресу, по інших у нас є тільки певний прогрес, тож нам треба деякі заходи прискорити з точки зору імплементації», – пояснює український дипломат.

Україна – зона особливої уваги

Напередодні нинішньої українсько-європейської зустрічі представники дипломатичних кіл ЄС вкотре підтверджують, що розвиток подій в Україні й особливо ситуація з Юлією Тимошенко, перебувають у зоні особливої уваги практично всіх установ співдружності, включно із Радою міністрів закордонних справ 27-ми держав-членів.

Проте, як зазначають Радіо Свобода у Раді ЄС, за підсумками нинішнього засідання європейських міністрів закордонних справ стосовно України не планують ухвалювати жодних рішень, бо збираються тільки для обговорень.

Європейські міністри у понеділок у Люксембурзі також мають погодити деякі пункти змісту спільної заяви, яку ухвалять у листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства». Як зазначають місцеві дипломатичні джерела, Рада міністрів закордонних справ ЄС планує провести дискусії щодо низки важливих питань, зокрема, візової політики стосовно держав-партнерів на сході Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.