Підприємці Білорусі вимагають виходу країни з Митного союзу і готуються до страйку

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.06.2013 13:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20978

Представники малого та середнього бізнесу Білорусі вирішили почати збір підписів за вихід країни з Митного союзу, а 27 червня провести попереджувальний страйк.

Таке рішення прийнято на форумі підприємців, який відбувся 24 червня у Мінську, повідомив журналістам голова республіканського громадського об’єднання «Перспектива» Анатоль Шумчанка.

Протест підприємців викликало введенням технічного регламенту Митного союзу, який, на думку підприємців, поставить їх на межу виживання.

На форумі заявили, що з 1 липня підприємці готові організувати масові акції протесту, піти у відпустку, припинити сплату податків, якщо вимоги документа не вдосконалять.

«Думка простих підприємців така, що на наразі саме цей геополітичний суб’єкт - Митний союз - ставить під загрозу національний бізнес Білорусі», - сказав Шумчанка.

Він повідомив, що 27 червня підприємці планують провести одноденний попереджувальний страйк проти введення вимог технічного регламенту, тоді ж будуть оприлюднені деталі кампанії зі збору підписів за вихід Білорусі із складу Митного союзу.

Як повідомлялося раніше, обсяг зовнішньої торгівлі товарами держав - членів Митного союзу і Єдиного економічного простору з третіми країнами за січень-квітень становив $297,1 млрд, зокрема, експорт – $189,9 млрд, імпорт – $107,2 млрд. Порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяг зовнішньої торгівлі зменшився на 1,3%, або на $4 млрд.

У березні віце-президент Незалежної асоціації підприємців Республіки Казахстан Тімур Назханов заявив, що казахстанський бізнес несе великі втрати після вступу країни в Митний союз, який став для підприємців пасткою.

Крім того, за роки членства у Митному союзі Казахстан збільшив негативний баланс торговельного сальдо.

Якщо в 2011-му від’ємне зовнішньоторговельне сальдо з членами Митного союзу становило $3,4 млрд, то за перше півріччя минулого року воно сягнуло $4,7 млрд. При цьому обсяг торгівлі з партнерами по МС зменшився на 4%.

Нагадаємо, 31 травня прем’єр-міністр Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і одержати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.