Україна і ЄС можуть підписати нову угоду. Але європейці тримають дистанцію

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.02.2007 19:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2098

Сьогодні в Києві відбулося чергове засідання Україна-Трійка ЄС., в якому взяв участь Глава держави. Євроочільники також зустрілися із прем'єром.

Україна високо оцінює розвиток відносин з Євросоюзом та вітає початок переговорного процесу щодо укладення нового базового договору на заміну існуючій Угоді про партнерство та співробітництво, наголосив на початку зустрічі Глава Української держави, повідомляє прес-служба.

“Темпи співпраці, взаємин (між Україною та ЄС) мають надзвичайно високу динаміку, і та прекрасна місія, з якою приїхала делегація ЄС на рівні міністрів закордонних справ, на наш погляд, буде якраз продовженням цієї співпраці”, – сказав він.

Ключовим питанням зустрічі Президента України Віктора Ющенка з учасниками чергового засідання Україна – Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ було започаткування переговорного процесу щодо укладення нової угоди між Україною та Європейським Союзом.

“Обидві сторони заявили про готовність започаткувати переговорний процес, і вже на початку березня цього року відбудеться перший раунд переговорів”, – повідомив за підсумками робочої зустрічі Віктора Ющенка з учасниками засідання на брифінгу заступник Глави Секретаріату Президента України Олександр Чалий.

“Ми очікуємо, що при нормальному переговорному процесі і при тому, що Україна вступить до СОТ у середині цього року, переговорний процес може бути завершеним до початку наступного року”, – вважає Олександр Чалий.

“Наша позиція на цій стадії переговорного процесу є політична асоціація з Європейським Союзом, посилена співпраця у галузі безпеки та оборони. Політична асоціація й економічна інтеграція – суть української позиції, з якою ми виходимо на переговори”, – зазначив О. Чалий.

Представники Трійки ЄС відзначають, що сьогодні під час переговорів з Україною відчували напруженість.

Про це на підсумковій прес-конференції заявив федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штенмайер. "Процес реформування дається нелегко і українському населенню і самій державі. І в процесі реформування має місце деяка напруженість у відносинах. Це напруженість, яку ми, можливо, відчули в ході сьогоднішнього перебування і організації наших переговорів", - заявив Ф.-В.Штенмайер.

Він також відзначив, що "зовсім не просто починати переговори з підготовки підписання нової угоди з Україною з одним міністром і продовжувати їх, або завершувати, з іншим новим міністром закордонних справ".

Проте, він відзначив, що все одно в ході різних зустрічей як з Президентом, прем'єр-міністром і поряд інших міністрів України представники Трійки ЄС "відчули бажання і волю України послідовно і стабільно продовжувати просуватися по шляху політичної і економічної реформи".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.