Україна та Євросоюз відредагували список реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.06.2013 10:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20986

Україна та Європейський союз під час засідання Ради зі співробітництва, що завершилося 24 червня у Люксембурзі, затвердили зміни до порядку денного асоціації, визначальний перелік реформ, необхідних для зближення Києва і Брюсселя.

Як зазначає «Коммерсантъ-Украина», Україна пообіцяла прийняти закон про прокуратуру і змінити спірні норми закону про референдум, але так і не погодилася на ухвалення Виборчого кодексу, що є критерієм підписання угоди про асоціацію.

Видання нагадує, що цей документ прийнято ще в 2009 році.

"Документ, як і колись, спрямований на підготовку України до імплементації угоди про асоціацію. Крім цього, до нього включили ряд позицій з грудневого висновку Ради міністрів ЄС, де перераховані критерії готовності України до підписання угоди", - пояснив європейський дипломат.

В оновленому ПДА найбільших змін зазнав блок, присвячений торгівлі. Його наповнили конкретикою, грунтуючись на нормах економічного блоку угоди про асоціацію, узгодження якого завершилося в 2012 році. Зокрема, Київ пообіцяв "розробити механізм визначення вартості одягу та інших виробів, що були у вжитку". Це призведе до збільшення мінімальної вартості легально ввезеного секонд-хенду, хоча ефект від введення даної норми може нівелюватися за рахунок "сірого" імпорту, відзначають експерти.

Брюссель також домовився з Києвом про формалізацію "механізму застосування Україною спецзаходів - зокрема, щодо легкових автомобілів - і експортних мит". Це дозволить загальмувати вступ нашої країною нових санкцій, при цьому в документі відсутні гарантії скасування вже введених Кабміном спецмит на імпорт автомобілів, які є каменем спотикання у взаєминах України з найбільшими торговими партнерами.

У фінансовому блоці суттєвих доповнень не з’явилося. Навпаки, з нього виключили зобов’язання України провести комплексний перегляд закону про Нацбанк, хоча за час дії ПДА ця реформа так і не була проведена.

З інших положень економічної частини документа варто відзначити обіцянку Брюсселя забезпечити "імплементацію програми бюджетної підтримки ЄС у сфері усунення технічних бар’єрів в торгівлі". Посилаючись на наведену вище фразу, Україна буде вимагати від Євросоюзу цільового фінансування в період адаптації ряду секторів української економіки до норм зони вільної торгівлі.

Найбільшої уваги заслуговує політична частина ПДА. Блок, присвячений реформі правосуддя, істотно розширено. Україна дала гарантії прийняття закону про Генпрокуратурі і пообіцяла провести "реформування Кримінального кодексу і (законодавства про. – Ред.) міліцію в тісній взаємодії з Венеціанською комісією та Радою Європи".

Що ж до блоку, присвяченого виборчому законодавству, то тут Київ відмовився приймати вимоги Брюсселя. У ПДА включили намір української сторони "імплементувати рекомендації ОБСЄ", зокрема "забезпечити прозорі правила для збалансованого доступу учасників виборів до ЗМІ".

Незважаючи на розбіжності з ключових питань, в ЄС не втрачають надії, що угода про асоціацію з Україною все ж буде підписана. Зокрема, Брюссель може в останній момент піти на поступки в питанні прийняття ВК і погодитися на коригування закону про вибори народних депутатів відповідно до вимог ОБСЄ. "Без закону про прокуратуру, без закону про вибори (народних депутатів. – Ред.) і без демократичних довиборів у п’яти округах про підписання угоди про асоціацію не може бути й мови. За наявності цих пунктів, але за відсутності деяких деталей все залежатиме від політичного рішення голів держав-членів ЄС", - пояснив європейський дипломат. У список обов’язкових умов ЄС входить також вирішення проблеми Юлії Тимошенко, але цей пункт не включають в ПДА, оскільки він знаходиться поза компетенцією уряду.

Як повідомлялося раніше, європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле на прес-конференції за підсумками засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС заявив, що Євросоюз очікує, що дати виборів міської влади Києва та народних депутатів у п’яти проблемним одномандатних округах будуть визначені цього року.

У свою чергу, прем’єр-міністр Микола Азаров висловив переконання, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.