Незабаром українців викликатимуть у суд sms-повістками

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 26.06.2013 18:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20997

Українські суди найближчим часом перейдуть на віртуальний режим роботи.

Про це на прес-конференції повідомив голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк.

За його словами, Державна судова адміністрація України в тестовому режимі запустила електронний обмін інформацією між учасниками процесу та суду, а також СМС-розсилки повісток судів.

З 1 січня 2011 року, як зазначив чиновник, в кожному суді України працює автоматизована система діловодства. У тому ж році всі суди в Україні були обладнані локальними мережами. А наприкінці 2011 року судадміністрація початку пілотне впровадження проекту «Електронний суд».

Перший етап цього проекту передбачає паралельне ведення як паперової, так і електронної документації. «На сьогодні вже всі суди України мають технічну можливість надсилати електронні копії документів учасникам процесу. Електронний суд - це суд, двері якого відкриті цілодобово для кожного», - сказав судовий представник.

Для цього налагоджена також система обміну інформацією між судами, прокуратурою, Державною податковою службою, а також з Єдиним реєстром досудових розслідувань. У системі електронного суду на офіційному веб-порталі Держсудадміністрації України учасник судового процесу має зареєструвати свою поштову скриньку, і потім подати до суду заяву про отримання процесуальних документів у електронному вигляді.

«Після того, як ми відпрацюємо пілотний проект, ми запустимо його в усіх судах по Україні. У майбутньому ми плануємо доопрацювати цей проект і досягти того, що учасники процесу зможуть звертатися до суду в електронному вигляді, засвідчуючи всі документи електронним підписом», - розповів Кирилюк.

Також, за його словами, днями також заробив пілотний проект розсилки СМС-повістки, адже процесуальне законодавство України передбачає можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону. Пілотні проекти розсилки СМС-повісток сьогодні реалізовуються у Печерському та Святошинському районних судах Києва, Автозаводському районному суді Кременчука, Апеляційному суді Закарпатської та Дніпропетровської областей.

Як повідомлялося раніше, Кирилюк заявив, що на сьогоднішній день «система відеоконференцій активно використовується судами, більше тисячі таких засідань вже проведено».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.