Українські правоохоронці причетні до тортур щодо розшукуваних

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.07.2013 10:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21039

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International називає правоохоронні органи в країнах Центральної Азії, а також у Росії та Україні причетними до «викрадень, зникнень, незаконного переміщення і тортур щодо розшукуваних осіб».

Про це йдеться в оприлюдненій у середу доповіді «Назад до тортур: екстрадиція, примусове повернення та переміщення у Центральній Азії».

Фахівці наголошують на легкості, з якою держави Центральної Азії можуть повернути розшукуваних людей з інших країн-членів СНД.

Amnesty International вказує, що часом передача таких людей ускладнена через існування рішень Європейського суду з прав людини. Правозахисники називають «цинічними диверсіями щодо міжнародного права» ситуації, коли всупереч існуванню таких рішень екстрадиція все ж відбувається.

«Вже кілька років співробітники центральноазійських силових структур на території цих країн, а також у Росії та Україні безперешкодно здійснюють або намагаються здійснювати викрадення прохачів притулку, біженців та інших громадян держав Центральної Азії», – ідеться в доповіді.

Правозахисники також згадали викрадення в Києві російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

«Українська влада не заперечує те, що в жовтні 2012 року в Києві російські силовики викрали Леоніда Развозжаева. На жаль, влада України відмовляється засудити дії іноземних агентів, стверджуючи, що викрадення не є кримінально караним», – пишуть автори доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.