Події у Врадіївці можуть спричинити революцію?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.07.2013 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21047

Штурм селянами райвідділу міліції у Врадіївці Миколаївської області може перерости у широкомасштабні протести та революційні події, відзначають експерти.

Політики вже намагаються скористатися локальним проявом народного гніву для нагнітання ситуації в країні в цілому, зауважують вони. Натомість, за словами міністра внутрішніх справ, причин для збурення немає, зґвалтування скоєне міліціонерами, яке зрештою і спричинило штурм райвідділу, – розслідується, а перші винні вже покарані.

Криваві протести, загальнодержавні громадянські конфлікти та революції часто починаються з локальних трагедійних приводів, зазначив у розмові з Радіо Свобода доктор політичних наук Сергій Телешун. Політики можуть використати ситуацію у Врадіївці Миколаївської області для збурення населення, припускає він.

«Події на Миколаївщині вже більш сприймаються не як трагічні події, а як технологія нагнітання ситуації. Спроби скористатися цим народним гнівом уже є. Тут людська трагедія, тут є недовіра до силовиків. Чи може бути соціальна революція? Може! Але тоді будуть бити не по кольору, а по гаманцю. Тобто незалежно, чи ти є регіонал, чи ти є від «Батьківщини», – наголошує Телешун.

Ефективне і швидке розслідування та адекватне покарання винних може згасити хвилю протесту, вважає Сергій Телешун.

Розгром відділення міліції у Врадіїівці означає, що перейдена межа – Сич

Водночас, у парламентській опозиції наголошують, що мешканці Врадіївки пішли на розгром райвідділу міліції не через те, що їх підбурювали політики, а через те, що у них вичерпався запас терпіння міліцейського свавілля та безкарності. Зокрема, про це у залі Верховної Ради, звертаючись до присутнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, говорив депутат від «Свободи» Олександр Сич.

«Характерною ознакою нашого суспільства є психологія етатизму, тобто схиляння перед всесиллям держави. Прості селяни не те щоб напасти на відділ міліції, а підійти до нього бояться. Якщо у Врадіївці розгромили відділення міліції – це означає, що перейдена межа», – вважає Сич.

У Верховній Раді під час доповіді Віталія Захарченка щодо ситуації у Врадіївці опозиційні депутати кілька разів пропонували йому заради залагодження ситуації піти у відставку.

Обрані форми протесту є неприпустимими – Захарченко

Утім, міністр на пропозиції не відреагував. Він заявив, що «обрані форми протесту є неприпустимими», а також змалював проблему як окремий несистемний випадок і поклав усю відповідальність на окремих міліцейських чиновників.

«Однією з основних причин цієї резонансної події є безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків окремими працівниками, насамперед керівниками різного рівня та бажання створити уявне благополуччя», – сказав Захарченко.

Відтак Віталій Захарченко повідомив, що звільнив керівника Врадіївського райвідділу міліції Віталія Синицького і відсторонив від роботи керівника управління МВС у Миколаївській області Валентина Парсенюка.

За фактом масових заворушень і розгрому райвідділу міліції порушили кримінальну справу – за статтями «хуліганство» і «псування майна», повідомила Радіо Свобода речниця прокуратури Миколаївської області Наталія Абрамова.

Тим часом, президент Віктор Янукович заявив, що взяв під особистий контроль розслідування справи про зґвалтування у Врадіївці Миколаївської області.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.