Адміністративний суд заборонив протестувати біля Адміністрації Президента

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 3.07.2013 16:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21049

Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив проводити акції на вулицях Банковій та Лютеранській до грудня 2013 року.

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини.

Суд ухвалив відповідну постанову 13 червня, згідно з якою заборона на пікетування встановлена на 7 місяців. Але про цю заборону стало відомо лише днями.

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді В. Келеберди розглянув позов Київської міської державної адміністрації щодо заяв про безстрокове пікетування та протесту на вулицях Лютеранській та Банковій, поданих двома особами. Третьою особою у спорі виступило головне управління МВС у Києві.

«Проаналізувавши повідомлення головного управління МВС у Києві суд вбачає можливість порушення відповідачами під час проведення безстрокової акції голодування інтересів національної безпеки і громадського порядку в перешкоджанні вільному доступу громадян та працівників до державної установи, поруч з якою проводиться акція голодування; порушенні нормального руху транспортних засобів на ділянці дороги, наближеної до місця проведення голодування та права і свободи мешканців прилеглих будинків… Суд вважає, що при реалізації прав громадян на мирні зібрання мають враховуватися інтереси громадського порядку та не повинно бути посягань на права і свободи, честь і гідність інших людей, оскільки згідно зі статтею 68 Конституції кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України», - йдеться у постанові суду.

Суд дійшов висновку, що безстрокове використанням гучномовців порушує громадський порядок та прав і свободи мешканців прилеглих будинків. Окрім того, суд дійшов висновку, що, оскільки акції протесту заплановані під Адміністрцією президента, це складає труднощі для організації державної охорони президента Віктора Януковича та інших посадових осіб, які підпадають під дію закону "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб". Суд також вбачає порушення громадського порядку в перешкоджанні вільному доступу громадян та працівників до Адміністрації президента та створенні умов, що перешкоджають нормальному функціонуванню зазначеної державної установи.

«З метою забезпечення правопорядку, запобігання вчиненню злочинів, правопорушень, для охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців міста Києва, забезпечення нормального функціонування державної установи суд дійшов висновку про доцільність встановлення обмеження реалізації права на мирні зібрання (пікетування, пішої ходи, демонстрацій, мітингів, зборів та інших категорій мирних зібрань) шляхом заборони відповідачам та іншим суб’єктам, які реалізують право на мирні зібрання, проведення заходів та встановлення малих архітектурних форм у вигляді наметів, кіосків, навісів у тому числі тимчасових та пересувних, а також використання гучномовців з 14 червня до 31 грудня 2013 року у місті Києві по вулиці Лютеранській та Банковій», - постановили в суді.

Суд також відзначив, що позов подано в інтересах національної безпеки та громадського порядку, позовні вимоги КМДА про обмеження права на мирні зібрання є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Як повідомлялося раніше, згідно з даними результатів дослідження, проводеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), 2012 року Україна досягла найвищого рівня протестних настроїв за роки Незалежності. Водночас 2012 року в Україні зросла кількість судових заборон мирних зібрань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.