Аналітик Президента вважає, що приклад Врадіївки показав - Майданом може стати вся Україна

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.07.2013 11:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21071

Влада ще не скоро забуде про події у Врадіївці Миколаївської області.

Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Андрій Єрмолаєв в інтерв’ю газеті «Коммерсантъ-Украина».

«Упевнений, що влада не скоро забуде про Врадіївку. Не має права забувати», – заявив він.

На його думку, події у Врадіївці змінять ситуація в органах влади.

«Врадіївка показала, наскільки затягнулася реформа правоохоронної сфери. Провести її потрібно в найкоротші терміни, до кінця року!» - переконаний Єрмолаєв.

«Необхідно провести структурні зміни, виробити якісно новий підхід до формування кадрового складу, до виховної роботи, до моральних якостей цих людей. Потрібні серйозні зміни в питаннях внутрішнього контролю персоналу. Робота силових відомств повинна стати більш прозорою», – вважає він.

Водночас, Єрмолаєв зауважив, що немає підстав говорити, що після бунту у Врадіївці суспільство наближається до критичної точки, після якої почнуться масові протести.

«Немає підстав робити такі висновки… Ситуація у Врадіївці - це своєрідна точка біфуркації. Необхідно враховувати, що трагедія, яка там сталася, - не перший випадок, коли жителі намагаються відстояти справедливість своїми силами. Впродовж цього року ми були свідками цілої низки локальних спалахів соціального протесту, пов’язаних із захистом своєї честі, гідності, своїх прав. Такі ситуації виникали, коли порушувалися права в судах, на автошляхах, в ситуаціях з «мажорами», яких прикривали високопоставлені батьки. Ми маємо справу з новою соціальною тенденцією», – зазначив він.

Єрмолаєв пояснив, що йдеться про реакцію українців у боротьбі за справедливе ставлення до себе з боку держави.

«П’ять-сім років тому наші співвітчизники вважали, що можна змінити всю ситуацію в країні завдяки правильним політичним рішенням. Однак останні роки істотно дискредитували українську політику як таку. Люди розчарувалися в ідеї змінити ситуацію в цілому. В результаті вони стали все частіше зосереджуватися на локальних подіях. Українці перестали переживати за долю всіх, але зате стали більш активні й агресивні, коли мова йде про їх містечко, вулицю, знайомих, сусідів, роботу. Вони вже не їдуть до Києва на Майдан. Вони готові відстоювати свої права за місцем проживання і йти в цьому до кінця. Події у Врадіївці показали, що якщо влада не чує людей, то справа може дійти навіть до таких радикальних форм», – зазначив він.

Як повідомлялося рарніше, 28 червня міліціонер Дмитро Поліщук (племінник прокурора Заводського району Миколаєва) та таксист Сергій Рябіненко були затримані за підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійного нападу та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень мешканці Врадіївки Ірині Крашковій. Суд обрав підозрюваним запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк 60 діб. Пізніше було затримано і старшого лейтенанта міліції Євгена Дрижака, що є похресником начальника Миколаївського облуправління міліції Валентина Парсенюка. Одразу після трагедії міліція заявляла, що в Дрижака є алібі, втім, пізніше він був переведений у статус підозрюваного. Його заарештували до 15 серпня.

У ніч на 1 липня місцеві мешканці намагалися взяти штурмом місцевий райвідділок міліції. Міліція застосувала сльозогінний газ.

МВС відкрило кримінальне провадження за фактом заворушень у Врадіївці за ч. 4 ст. 296 (хуліганство, здійснене групою осіб) та за ч. 1 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу.

Мітинги місцевих мешканців біля райвідділу міліції продовжувалися ще 2 та 4 липня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.