Італійські археологи знайшли прадавніх Ромео і Джульєту

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.02.2007 23:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2109

Історія Ромео та Джульєти, можливо, отримала найбільш ранні праобрази: розкопки в районі італійського міста Мантуї привели до виявлення молодої парочки, яка обіймається понад п’ять тисяч років.

Прадавні Ромео і Джульєта...

Пара скелетів, виявлених італійськими археологами під час розкопок північніше міста Мантуї, лежать обійнявшись приблизно 5-6 тисяч років.

За словами керівника археологічних робіт, директора відділу розкопок Мантуї Єлени-Марії Менотті, це воістину дивна знахідка: дотепер археологам не вдавалося знайти жодного подвійного енеолітичного поховання. Більш того, вчені не мали навіть свідчень про такі інтимні поховання. Тут же люди поховані, справді, - обійнявшись.

Хоча основні лабораторні дослідження ще попереду, Менотті, що займається розкопками цієї ділянки вже понад 20 років, зазначила, що майже напевно поховані були чоловіком і жінкою.

Крім того, первинний аналіз зубів кістяків продемонстрував мінімальний ступінь стертості, що, цілком імовірно, вказує на юний вік померлих.

"Коли ми знайшли останки, ми всі були дуже схвильовані, - зізналася Менотті. - Я займаюся цією роботою вже 25 років, копала в Помпеях, але ніколи не відчувала подібного хвилювання, адже цього разу ми знайшли щось зовсім особливе".

Тепер ученим необхідно відправити останки енеолітичної пари закоханих на експертизу, у ході якої фахівці зможуть точніше встановити вік похованих і час, коли вони були віддані землі.

Варто зазначити, що археологи нерідко знаходять неолітичні поховання. Наприклад, в 2004 році грецькі учені виявили стародавні вапнякові могили недалеко від гори Олімп, приблизно в 322 км. на північний захід від Афін. Тоді греки розкопали 25 могил, які віднесли до епохи енеоліту, точніше, до періоду 4000–2000 рр. до н.е.

Кожна з могил виявилася не індивідуальним, а груповим похованням – в кожній свій останній притулок знайшли від 3 до 10 чоловік.

Однак жодна зі знайдених дотепер могил не містила останки двох людей, та ще й у такій інтимній формі, як ті, що були розкопані під Мантуєю. Цілком імовірно, що Менотті права і перед нами перший приклад своєрідного "сімейного" поховання, повідомляє Газета.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.