Чи приїдуть нардепи з пляжів заради спрощення візовго режиму для українців?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.07.2013 10:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21096

Верховна Рада України пішла на канікули, так і не ухваливши закони щодо протидії дискримінації і корупції. Ці закони потрібні Києву, щоб закінчити першу фазу Плану дій зі спрощення візового режиму з Євросоюзом.

Наразі переговорний процес з візових питань між Україною та Євросоюзом ускладнено, наголошують експерти міжнародного громадського консорціуму «Європа без бар’єрів». Восьмого липня на засіданні у Києві вони звернулось до українських парламентарів із пропозицією – зібратись на позачергову сесію задля голосування за антикорупційні та антидискримінаційний закони.

Станом на липень Україна не спроможна надати Євросоюзові звіт про виконання нею першої фази Плану дій з лібералізації візового режиму, кажуть експерти консорціуму.

Ба більше, українські чиновники і політики швидше імітують виконання вимог ЄС, ніж справді працюють над їхнім виконанням, зазначають фахівці. Досі не створено незалежного антикорупційного бюро, яке б відповідало за реалізацію політики боротьби з корупцією.

Також досі не всі українці є рівними у своїх правах, оскільки антидискримінаційний закон так і не ухвалений, вважає директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Він запропонував провести позачергову парламентську сесію, щоб проголосувати за антикорупційні та антидискримінаційний закони.

«Часу до Вільнюса залишається все менше. Тому єдиним технічним виходом, який міг би бути, була б позачергова парламентська сесія. Але вона можлива лише за наявності політичної волі щодо ухвалення цих законопроектів», – каже Сушко.

Раніше і Київ, і Брюссель сподівались повідомити про прогрес у візових питаннях на саміті «Східного партнерства», який відбудеться у листопаді цього року у Вільнюсі, нагадав експерт.

Чи існує єдність між більшістю та опозицією?

Олександр Сушко також зауважив, що раніше парламентські більшість й опозиція обіцяли разом голосувати за закони, необхідні для подальших візових переговорів. А 1 липня очільники усіх фракцій Верховної Ради не підтримали винесення на порядок денний сесії голосування за антикорупційні та антидискримінаційний законопроекти, нагадав Сушко.

Єдиний на нинішньому експертному засіданні народний депутат Борис Тарасюк звинуватив у провалі так званих «єврозаконів» чинну українську владу.

«Усіх депутатів не можна огульно «кидати в один кошик» і вішати на них усіх відповідальність за те, що було зірвано ухвалення важливих законів. Ми живемо в країні, де влада має свою провладну більшість у Верховній Раді, де одна людина вирішує все. Її ім’я вам відоме – президент Янукович», – зауважив Тарасюк.

Раніше заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Сергій Тігіпко висловив переконання, що ухвалення цих законопроектів наблизить українське законодавство у сфері протидії корупції до європейських стандартів. Він також наголосив, що за «єврозакони» голосують разом парламентська більшість і опозиція.

Європейські та українські дипломати шукають виходу з «візової кризи» – МЗС

У Міністерстві закордонних справ обіцяють переконати народних депутатів у необхідності ухвалити антидискримінаційний, антикорупційні та інші «єврозакони». А з європейськими партнерами українські дипломати спільно шукають шляхи виходу зі складної ситуації. На цьому наголосив заступник директора департаменту ЄС у міністерстві Володимир Бачинський.

«Так чи інакше, ті проблеми, які зараз залишаються на порядку денному, якимось чином повинні бути врегульовані, – вважає Бачинський. – Міністерство закордонних справ, я б так сказав, увійшло у контакт із відповідними сторонами у ЄС для того, щоб знайти можливі шляхи якнайшвидшого врегулювання цієї складної ситуації».

На сьогодні на шляху до лібералізації візового режиму з ЄС Україну випередила Молдова. За оцінкою Єврокомісії від червня цього року, Молдова досягла критеріїв виконання першої фази Плану дій.

У Кишиневі сподіваються, що виконання усіх пунктів цього документа ітиме за графіком, і за півтора-два роки Євросоюз зможе скасувати візи і надати громадянам Молдови вільний в’їзд до держав ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.