Чи спрацює в Україні американський сланцевий досвід?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.07.2013 13:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21103

Якими є перспективи видобутку сланцевого газу в Україні і наскільки це безпечно для навколишнього середовища?

Ці питання представники української делегації, до якої входили народні депутати, урядовці та екологи вивчали у США. Ця країна наразі є найбільшим видобувачем сланцевого газу у світі. Американський досвід засвідчив, що видобуток сланцевого газу може бути безпечним для довкілля, а також матиме позитивний соціально-економічний ефект, вважають члени делегації. Але дехто з них переконаний: забезпечити це в українських реаліях – неможливо.

Щороку Америка видобуває близько 250 мільярдів кубів сланцевого газу – це 40% від загального видобутку у США. Лише у штаті Пенсільванія видобувають зараз до 65 мільярдів кубів. А, зважаючи на прогнози геологів, Україна теж може стати потужним гравцем на цьому ринку, вважають учасники української делегації у США. По-перше, це дозволить їй позбутися енергетичної залежності від Росії. А по-друге, видобуток сланцевого газу також матиме і позитивний соціально-економічний ефект, говорить народний депутат від Партії регіонів Сергій Клюєв.

«Зараз створено 1,2 мільйона додаткових робочих місць. У 2015-му очікується – 1,5 мільйона, до 2020-го – понад 2,5 мільйона», – зазначив Клюєв.

Що ж до екологічного аспекту, то сьогодні зробити видобуток безпечним – можливо, переконаний колишній міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов. І це, наголошує він, продемонстрували американські корпорації.

«Ті заходи, які сьогодні використовуються цими корпораціями продемонстрували, що ні з точки зору використання природної води, ні з точки зору забруднення навколишнього середовища сьогодні шкідливого впливу немає. Більше того, ті власники земель, в першу чергу фермери Пенсільванії, є спільниками у цьому видобутку. У Пенсільванії створена коаліція екологів, вчених, громадськості спільно із енергетичними компаніями, які сьогодні не тільки впроваджують новітні технології, а вони весь час їх вдосконалюють».

Екологічна безпека по-українськи

Із тим, що у США забезпечується екологічна безпека під час видобування сланцевого газу погоджується і голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, яка також була у складі делегації. Разом з тим Тимочко висловлює сумнів, що так відбуватиметься і в Україні.

«Міністерство екології нічого не буде робити, тому що ліквідували обласні управління охорони навколишнього середовища. А до цього обрізали інші важливі органи у вигляді державної екологічної експертизи. А потім уклали договір з компанією Shell. За цим договором, перевірки можливі лише з дозволу компанії, не можна оприлюднювати інформацію, а оприлюдни її можна лише через п’ять років після того, як компанія Shell піде з України. Крім того, у рахунок компенсаційних витрат вони не платять за землю, за воду, за забруднення».

Утім, на думку багатьох експертів, зараз говорити про конкретні перспективи видобутку сланцевого газу в Україні – рано. Компанія Shell на Харківщині веде дослідне буріння для майбутнього видобутку. Тоді як на Західній Україні донині немає порозуміння між місцевими громадами й обласними радами та американською компанією Chevron, яка планує видобувати сланцевий газ на Олеській площі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.