Мін’юст проігнорував більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо виборів

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 10.07.2013 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21112

Міністерство юстиції залишило без уваги більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо змін виборчого законодавства.

Законопроект "Про внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів" винесено на громадське обговорення вже вдруге. Вперше документ був оприлюднений ще у квітні, після чого він отримав попередню оцінку Венеціанської комісії.

Як зазначає видання "Коммерсант-Украина", з десяти побажань комісії у доопрацьованому законопроекті повністю відображені тільки два. Зокрема, пропонується зобов’язати партії ввести квоти для жінок у своїх виборчих списках і зменшити максимальну кількість виборців на дільницях з 2,5 тис. до 2 тис.

Згідно з документом, кількість виборців на невеликих дільницях складе від 20 до 500 осіб, на середніх - від 500 до 1,2 тис., на великих - від 1,2 тис. до 2 тис. виборців.

В опозиції скептично поставилися до нововведень. Народний депутат від "Батьківщини" Володимир Бондаренко заявив, що Мін’юст обрав тільки те, що було вигідно.

"Основна частина вимог залишилася неврахованою: це і претензії щодо формування виборчих комісій і відсутність відкритих списків. Не враховані деякі моменти, які показали останні вибори", - зазначив парламентарій. За його словами, зараз фактично йде фальсифікація виборчих законів шляхом нібито врахування окремих рекомендацій.

Мін’юст традиційно не врахував основні вимоги європейських інститутів - критику змішаної виборчої системи, обмеження права бути обраними для осіб з судимістю і відсутності Виборчого кодексу. Венеціанська комісія також висловлювала невдоволення тим, що у виборчих комісіях не представлені самовисуванці і непарламентські партії.

При цьому у Партії регіонів побажання Венеціанської комісії назвали суперечними. "Неможливість брати участь у виборах, маючи судимість, - це норма Конституції, хоча питання дискусійне. Не можна, щоб людина не могла відновити свої конституційні права, якщо вона потрапила в халепу", - заявив нардеп від ПР Володимир Олійник.

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) і Бюро демократичних інститутів і прав, що представляє ОБСЄ, критично оцінили проекти законів України про повторні вибори народних депутатів та про внесення змін до деяких законів з метою вдосконалення виборчого законодавства.

Найбільш серйозними недоліками ВК та ОБСЄ/БДІП вважають:

- обмеження права на висунення кандидатом у народні депутати особи, засудженої за скоєння умисного злочину, незалежно від його тяжкості;

- вимогу про обов’язкове п’ятирічне проживання кандидата на території України;

- невиправдані преференції, надані парламентським партіям при формуванні виборчих комісій;

- відсутність механізму незалежного моніторингу фінансування виборчих кампаній;

- певні обмеження права на свободу висловлювання;

- збереження максимальної кількості виборців на дільниці на рівні 2,5 тис. осіб (що, з точки зору єврофахівців, є надто великою цифрою).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.