В сенат США внесений законопроект про вступ України в НАТО

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.02.2007 00:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2112

Група з 14-ти американських сенаторів внесла до сенату США законопроект про необхідність вступу в НАТО Грузії і України та про фінансову підтримку цих країн для підготовки вступу до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомили в секретаріаті палати, передає «Новості Грузія».

Згідно з повідомленням, співавторами документа виступили такі сенатори як голова сенатського комітету у закордонних справах і кандидат у президенти США сенатор-демократ Джозеф Байден, сенатори-республіканці Річард Лугар, Чак Хейгел, Джон Маккейн, Норм Коулман та інші.

У заяві, що супроводжує внесення законопроекту, сенатор Лугар повідомив, що США підтримують вступ в НАТО таких нових членів як Албанія, Хорватія, Македонія, а також Грузія та Україна, для чого внесений законопроект передбачає виділення коштів «для надання їм сприяння у сфері безпеки в 2008 фінансовому році».

«Кожна з цих країн чітко заявила про своє прагнення вступити в НАТО і напружено працює над тим, щоб відповідати конкретним вимогам щодо членства», - заявив Лугар, який висловив співчуття у зв’язку з тим, що для України і Грузії НАТО досі ще не схвалив «план дій із членства», який вже існує для Албанії, Хорватії і Македонії.

«Грузія є молодою демократією, яка добилася величезного прогресу з часу «революції троянд». Вона знаходиться в критично важливій геостратегічній точці, і по її території проходить велика ділянка нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан, по якому на Захід перекачуються важливі енергетичні ресурси з Азербайджану, а в майбутньому і з Казахстану», - повідомив сенатор.

«Грузія протистоїть тиску з боку республік, що відкололися, підтриманих Москвою. У минулому прикордонні суперечки були названі як причини, через яку країну можуть не запросити в НАТО, але в даному випадку дії Росії, а не Грузії заважають прагненню Тбілісі вступити в НАТО», - стверджував Лугар.

Нагадавши про недавній вступ в НАТО семи країн, включаючи Латвію, Литву та Естонію, Лугар заявив, що «для США знову настав час проявити лідерство і закликати союзників прийняти нових членів, запропонувавши своєчасно вступити до НАТО Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії та Україні».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.