Сутичку перед Київрадою спровокували неадекватні дії міліцейського спецназу

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.07.2013 08:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21125

Конфліктні дії, які мали місце у подіях під Київрадою, були спричинені в результаті неадекватних дій органів міліції.

Про це заявивв голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, народний депутат від фракції партії УДАР Віктор Чумак під час ефіру на «5 каналі».

«Міліція не пропускала помічників народних депутатів і самих депутатів. За законом, на сесію Київради може зайти будь-який киянин. Саме тоді скупчення людей з’явилося під дверима приміщення. І коли всередину зайшло шестеро людей, то загін міліції просто заблокував їх у дверях. Це була яскрава провокація зі сторони міліції», - пояснив Чумак.

За його словами, міліція перевищила свої службові повноваження і неадекватно застосувала силу до людей, а також проявила службове недбальство, «коли не приймалися адекватні рішення для недопущення штовханини та тисняви всередині Київради».

«Що стосується застосування фізичної сили до народних депутатів, то це свідчить, що українські правоохоронці не знають законів своєї держави, адже народний депутат є особою недоторканною, і застосування будь-яких санкцій по відношенню до нього можливе лише за наявності рішення Верховної Ради та подання Генерального прокурора», - наголосив Чумак.

Також він підкреслив, що свою оцінку діям депутата Київради Ліщенка по відношенню до Лілії Гриневич в найближчий час має дати Генеральна прокуратура України.

«Ми прийшли до Київради не битися, а виконувати накази виборців. Я, як столичний мажоритарник, прекрасно знаю настрої киян щодо цієї Київради. Сьогодні ми не добилися перемоги. Перемога буде тоді, коли Верховна Рада виконає свій конституційний обов’язок і восени прийме рішення щодо виборів у столиці. І це буде перемога громади, яка доб’ється самоврядування у своєму місті», - резюмував опозиціонер.

Як повідомлялося раніше, 11 липня увечері міліція розпочала кримінальне провадження через опір правоохоронцям під час штурму будівлі Київської міської Державної адміністрації. Показово, що вдень ГУМВС України у Києві заявляло, що у сутичці ніхто не постраждав, втім уже увечері керівництво столичної міліції «знайшло» двох постраждалих бійців спецпідрозділу «Беркут».

Вранці під будівлею КМДА розпочався мітинг опозиційних сил проти засідання Київради. Зібралося близько 200 протестувальників, а також до 100 бійців «Беркуту». Між ними та протестувальниками сталася сутичка, коли спецназівці відтісняли активістів та народних депутатів від входу до будівлі.

Пізніше депутатам від ВО «Свобода», «Батьківщини» та УДАРу таки вдалося прорватися Київраду. 40 народних депутатів заблокували трибуну Київради, оточивши з усіх сторін секретаря Галину Герегу, що перебувала у президії. Втім, їй вдалося оголосити засідання відкритим. Згодом у сесійній залі стались сутички між опозиціонерами та депутатами від ПР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.