Регіонали вже метикують, як позбавити мандатів столичних нардепів-мажоритарників

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.07.2013 09:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21128

Глава регламентного комітету Верховної Ради Володимир Макеєнко заявив, що народних депутатів, які блокували трибуну Київради, можуть позбавити депутатських мандатів, пише газета КоммерсантЪ-Украина.

"Є Київрада, державний орган, який повинен працювати. Є факт: заблокували фізично, поламали мікрофон, не давали технічно проголосувати. Ми переглянемо відео із засідання Київради і вже на засіданні нашого комітету дамо оцінку діям депутатів і приймемо рішення"? - цитує газета Макеєнка.

Регіонал заявив, санкції до депутатів можуть бути застосовані найжорсткіші, аж до позбавлення мандата. "Можу нагадати приклад Власенка", - зазначив депутат.

Представники опозиції в комітеті Макеєнка наголосили, що заяви про позбавлення мандатів депутатів не мають юридичних підстав. "Для звернень до судів підстав немає, проте може бути використана інша процедура: стосовно народних депутатів можуть порушити кримінальну справу", - заявив перший заступник голови регламентного комітету Валерій Карпунцов (УДАР).

За його словами, після порушення кримінальних справ Генпрокуратура може внести подання про притягнення депутатів до відповідальності. "І тільки тоді його може розглянути регламентний комітет і прийняти рішення про позбавлення мандата шляхом голосування більшості у сесійній залі", - пояснив Карпунцов.

Самі депутати, які брали участь у блокуванні трибуни Київради, підстав для початку процедури позбавлення мандатів не бачать. "У Київраді ми не робили ніяких протиправних дій. Тому підстав для позбавлення мандатів немає", - заявив народний депутат Леонід Ємець (Батьківщина). "Відповідно до закону, ми маємо право бути присутніми у сесійній залі Київради. Там ми нічого не ламали, нікого не били", - додав народний депутат Андрій Іллєнко (Свобода). Крім того, в опозиції впевнені, що заяви про позбавлення мандатів - це спроба здійснити тиск на депутатів.

Нагадаємо, вчора, 11 липня, в Київраді відбулася низка бійок. Депутати від опозиції, які прорвалися в залу засідань, заблокували трибуну, однак секретар міськради Галина Герега відкрила засідання й оголосила перерву.

Через деякий час сталася бійка між депутатом міськради Олексієм Ємельяновим і нардепом від Свободи Едуардом Леоновим. Крім того, народний депутат Лілія Гриневич отримала струс мозку. Після нетривалих консультацій з опозицією Герега прийняла рішення закрити сесію міськради.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.