Новому голові ЦВК вже не подобається принцип формування її складу

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 12.07.2013 16:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21138

Квотний принцип формування Центрвиборчкому себе дискредитував, упевнений голова ЦВК Михайло Охендовський.

"Що стосується формування персонального складу ЦВК, то я вже неодноразово висловлював переконання, що застосований в 2007 році квотний принцип себе дискредитував", - заявив Охендовський в інтерв’ю журналістам.

"Так, тоді це стало одним з інструментів врегулювання політичної кризи, викликаної спробами розпуску Верховної Ради п’ятого скликання. Але ставати постійним елементом політичної практики такий принцип не повинен. Сформована на основі такого підходу ЦВК приречена бути копією самої Верховної Ради, політичним органом. Погодьтеся, що з функціями незалежного організатора виборів це узгоджується не зовсім", - пояснив голова ЦВК.

При цьому він нагадав, що спеціальна норма закону "Про Центральну виборчу комісію", відповідно до якої президент може вносити для призначення Верховною Радою лише ті кандидатури, які запропоновані депутатськими фракціями, з’явилася в законі в кінці весни 2007 року, тобто за декілька днів до призначення нинішнього складу Комісії.

"Але в майбутньому ця норма може застосовуватися лише в одному випадку - при достроковому припиненні повноважень всього, підкреслюю - всього складу Комісії. Не кожного окремого її члена, а всього органу в цілому. Для ухвалення відповідного рішення крім подання президента України, до речі, потрібно конституційну більшість - 300 голосів народних депутатів", - зазначив голова ЦВК.

За його словами, загальні правила, за якими має формуватися персональний склад ЦВК, "виглядають зовсім по-іншому".

"Перш за все, це конституційна норма про те, що члени Центральної виборчої комісії призначаються на посади Верховною Радою за поданням президента України. У свою чергу, закон про ЦВК передбачає, що в поданні президента про призначення на посади членів Комісії враховуються пропозиції депутатських фракцій, створених у поточному скликанні Верховної Ради", - підкреслив Охендовський.

"Очевидно, що формально-юридично ця норма не імперативна. Як подання, повністю засноване на пропозиціях фракцій, так і подання, що враховує їх у тій чи іншій мірі, слід вважати відповідними закону. При цьому сам механізм внесення пропозицій фракцій щодо кандидатур на посади членів ЦВК законом не встановлений", - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.