Хто про що, а Медвєдєв з Азаровим говорив про МС

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.07.2013 12:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21142

Глава уряду Росії Дмітрій Медвєдєв обговорив зі своїм українським колегою Миколою Азаровим питання участі України в Митному союзі і Євразійському економічному союзі.

За підсумками переговорів у Сочі Азаров повідомив журналістам, що в центрі обговорення були питання, пов’язані зі стратегією розвитку відносин двох країн. Проте експерти відзначають, що швидкого прориву в українсько-російських відносинах в осяжному майбутньому навряд чи слід очікувати.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров і глава російського уряду Дмітрій Медвєдєв після переговорів висловили задоволення результатами зустрічі. За словами Азарова, вдалося просунутися в низці проблемних питань, зокрема, енергетичного та інноваційного співробітництва, у співпраці в авіабудуванні і космічній сферах, а також у питаннях закачування і транзиту газу, і в спірних торгово-економічних питаннях.

Але наріжним каменем відносин двох країн, як і раніше, є участь України в Митному союзі і Євразійському економічному союзі. І тут, на думку експертів, кардинальних змін принаймні найближчим часом не слід очікувати.

Російський політолог Станіслав Бєлковський, який три роки тому давав негативний прогноз, і зараз не змінив свою точку зору.

«Після того, як було підписано Харківські угоди про Чорноморський флот, я казав, що ніякого покращення російсько-українських відносин не буде. Тому що є стратегічні суперечності не лише між Владіміром Путіним та Віктором Януковичем, а між елітами двох країн. Україна, звичайно, прагне стати частиною Європейського союзу. Я не вірю в будь-яку перспективу реальної, а не міфічної інтеграції України в Митний союз із Росією. Тому що Росія втратила статус не лише джерела легітимності, а і джерела цінності для країн пострадянського простору», – зазначив Бєлковський.

Чи буде Україна спостерігачем?

Медвєдєв зізнався, що головним питанням, яке він обговорював із українським колегою Миколою Азаровим, був статус України у Митному союзі. За словами глави російського уряду, розмова йшла про те, що дає Україні статус спостерігача. І за визнанням Медвєдєва, він у «гранично відвертій формі» роз’яснив, що саме російська сторона вважає правильним для подальшої інтеграції України в режимі Митного союзу і Єдиного економічного простору.

На думку керівника Міжнародного інституту політичної експертизи Євгена Мінченка, поступове зближення двох країн відбувається.

«Потихеньку готується секторальна угода – Україна стає спостерігачем у Митному союзі, – каже він. – Мені здається, сама по собі позиція, яку просуває Глазьєв (Сергій Глазьєв, радник Президента Росії Путіна з питань регіональної економічної інтеграції – Ред.), що «хлопці, чи туди, чи сюди, бо це дратує», – вона не реалістична політично, тому що в Україні достатньо серйозне представництво націоналістичних політичних сил, є опір великого капіталу. І Янукович не цілком вільний у своїх діях, тому тут треба діяти саме так – крок за кроком, потихеньку. Досить серйозна робота ведеться і Азаровим, і профільним віце-прем’єром Юрієм Бойком. І насправді поступове економічне зближення воно відбувається».

Контроль за газом

За підсумками переговорів із Азаровим Медведєв заявив: «Із російської сторони було звернуто увагу на темпи закачування газу в підземні сховища, які розташовані на території України, що необхідно для того, щоб забезпечувати нормальний транзит газу до Європи».

За словами українського прем’єра Азарова, під час переговорів обговорювалася також підготовка візиту президента Росії Путіна в Україну з нагоди святкування 1025-річчя з дня Хрещення Русі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.