В Україні політики штучно радикалізують протистояння двох моделей історичної пам’яті

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.07.2013 19:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21147

За останні десять років в Україні почастішали спекуляції політиків на історії.

Історик Володимир В’ятрович

На цьому у коментарі наголосив голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, історик Володимир В’ятрович.

«Відбувається певна радикалізація протистояння двох моделей пам’яті України: одна є українською ідентичністю і спирається на пам’ять про визвольну боротьбу українців, страшні репресії супроти них; друга модель, яку, на жаль, зараз підтримує державна влада, – радянсько-російська, суть якої полягає в тому, що Радянський союз був великою державою, а Україна – її елементом… Це протистояння має своє політичне вираження: з одного боку - провладні сили, з іншого – нинішня опозиція», – зазначив історик.

За словами В’ятровича, причиною зацікавленості політиків історичною тематикою є зростання обізнаності українців.

«Зараз рівень зацікавленості історією суттєво зріс і продовжує зростати. Саме це є однією з причин, чому політики зацікавилися цим питанням. Якщо історія взагалі б не цікавила українців, то і політиків не цікавила би. Адже в Україні – не ті політики, що формують певні уявлення в суспільстві, вони орієнтуються на тих, що вже існують, і намагаються ними скористатися», – додав він.

«Зростання обізнаності українців врешті і припинить політичні спекуляції довкола історії», – зауважує В’ятрович.

Як повідомлялося раніше, 20 червня Верхня палата парламенту (сенат) Польщі прийняла резолюцію напередодні 70-ї річниці Волинської трагедії, у якій визнала ці події «етнічною чисткою з ознаками геноциду».

Згодом 148 народних депутатів від Партії регіонів і КПУ звернулися до депутатів Сейму Польщі і маршалка Еви Копач з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.

«Просимо вас, депутатів Сейму Республіки Польща, підтримати рішення сенату, визнати Волинську різанину ОУН-УПА геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів», – йдеться в документі.

Опозиція закликала політичні сили та громадські організації України та Польщі не спекулювати на темі Волинської трагедії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.