Чому українським водіям за чималенькі гроші продають неякісне пальне?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.07.2013 19:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21158

Хто має контролювати якість пального в Україні? Згідно із законодавством, це справа Держспоживінспекції.

Але де-факто цього не відбувається – чотири роки держава не виділяє фінансування на контроль якості пального на АЗС. Зараз Кабмін планує розробити державну програму підвищення якості нафтопродуктів.

«Якість бензину на українських заправках за останні 10–15 років стала у рази краща. Зараз можна заїжджати на брендові заправки та заливати пальне» – так якість бензину на українських заправках оцінює автогонщик Олексій Мочанов.

Але все одно «бодягу» на українських АЗС знайти можна, каже він. Це стосується, зокрема, маленьких станцій, які продають пальне невідомих чи маловідомих брендів.

У червні прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству доходів та зборів забезпечити контроль якості імпортних нафтопродуктів. Багато експертів заявили, що така ініціатива призведе до дестабілізації ринку, і назвали це лобізмом інтересів певних структур.

Перевіряти якість потрібно «на пістолеті» – парламентар

В Україну нафтопродукти імпортуються з країн ЄС та Білорусі, де виробляти пальне класу нижче від Євро-4 – заборонено. Відтак, на переконання фахівців, перевіряти якість бензину на кордоні непотрібно.

«Якість палива виробляється на заводі-виробнику. Тому за нашим європейським напрямом додаткового контролю не потрібно», – зазначив Радіо Свобода голова представництво Orlen Lietuva в Україні Ігор Майстренко.

Міністерство юстиції заявило, що Міндоходів не має повноважень для контролю якості нафтопродуктів. 10 липня вийшло нове розпорядження Кабміну, в якому йдеться про те, що організувати контроль якості палива в оптово-роздрібній мережі потрібно згідно з чинним законодавством. А за законодавством це має робити Держспоживінспекція, сказав Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ігор Єремеєв.

«У державі Україна є закони, – говорить Єремеєв. – За якість нафтопродуктів відповідає Держспоживінспекція. Відповідно, вона і має це перевіряти. Перевіряти якість нафтопродуктів потрібно «на пістолеті». Тоді зрозуміло, що неякісний продукт подається споживачеві. І продавець має за це відповідати».

Якість треба перевіряти на АЗС – Косянчук

Наразі уряд планує розробити і погодити з учасниками ринку нафтопродуктів державну програму підвищення якості палива. І реалізатори не проти здійснення перевірок, сказав Радіо Свобода голова асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук. Ці перевірки, за його словами, мають здійснюватися на заправках, і робити це повинна саме Держспоживінспекція, яка сьогодні де-факто цим не займається.

«Треба віднайти джерела фінансування Державної інспекції захисту прав споживачів, – зазначає Косянчук. – Можливо, розширити персонал, щоб вони могли збільшити чисельність інспекторів, які мають право відбирати проби, давати аналіз і оцінку. Також вони мають робити адміністративно-кримінальні висновки щодо реалізації контрафактного палива. Фальсифіковане паливо на українському ринку – це паливо, з якого не сплачені акцизи і ПДВ. Це є прямі збитки державного бюджету».

Оглядачі наголошують, що, на відміну від ринку газу, в Україні дуже диверсифікована система постачання нафтопродуктів. Пальне імпортується з десяти країн світу, присутні і внутрішні виробники. Щоправда, виробляти пальне за стандартами Євро-4, Євро-5 може лише Кременчуцький НПЗ. Що ж стосується Дрогобицького та Надвірнянського НПЗ, які належать групі «Приват» Ігоря Коломойського, та Шебелинського газопереробного заводу, який є власністю компанії «Нафтогаз», то вони не можуть забезпечити ці стандарти. Зважаючи на те, що з 1 липня в Україні перестали діяти стандарти пального Євро-2 та Євро-3, «Шебелинку» перевели на мінімальну потужність роботи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.