Українського сланцевого газу ще немає, але він вже дратує Кремль

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.07.2013 19:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21169

Компанії з ЄС і США, які планують видобувати сланцевий газ в Україні, виступають проти передачі її газотранспортної системи в управління російському монополісту “Газпрому”.

Про це заявив заступник голови комітету Державної Думи РФ з енергетики, президент Російського газового товариства Павло Завальний.

"Є вплив у якійсь мірі Євросоюзу і США (у питанні недопуску "Газпрому" до ГТС України, - ред.). Усі родовища передбачуваного сланцевого газу за схемою УРП розробляються американськими компаніями, і в перспективі їм буде потрібен доступ до труби, вони бояться обмежень доступу до труби, у разі значних обсягів видобутку, що перевищують потреби України", - сказав він.

Депутат вважає, що такі компанії лобіюють збереження трубопроводу у власності держави, і це накладає обмеження на прийняття рішення урядом України про можливість модернізації і управління ГТС російським Газпромом.

Завальний також вважає, що з політичних причин, не пов’язаних з економікою, Україна відмовляється від створення консорціуму з управління її ГТС.

"Позиція в Україні проста -"сам не гам і другому не дам". Самі не справляються і нам не дають можливість, тому Росія буде будувати Південний потік. Причина цьому - чисто політична. Економіки тут немає", - сказав Завальний.

За його словами, якщо Україна дасть можливість Росії провести модернізацію ГТС, стати учасником у її в управлінні, то це буде гарантована надійність поставок, як для України, так і для Європи.

Нагадаємо, що на початку липня глава російського Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов заявив, що Росія не піде на зниження ціни на газ для України без передачі під її контроль української ГТС і тому посилює тиск на українську сторону для вирішення цього питання.

Як повідомлялося раніше, за словами Президента Віктора Януковича, Україна не виключає можливості передачі в оренду ГТС у рамках створення консорціуму з її управління. Поки розглядається можливість створення як двостороннього - з Росією, так і тристороннього - з РФ і ЄС - консорціуму з управління ГТС.

Газотранспортна система України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об’єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відводів - 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) становить 1449.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.