У Фастові активісти штурмували райвідділ

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.07.2013 22:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21170

Штурм фастівського райвідділу міліції обійшовся без постраждалих та розгрому приміщення.

Громадські активісти заблокували прохідну відділку, але так і не домоглися виконання своїх вимог – потрапити до тимчасового ізолятора і побачити, в яких умовах там утримуються люди. Тому біля будівлі розбивають намети, щоб пікетувати районну міліцію, доки активістів не пустять у камери.

У приміщенні фастівського районного управління міліції є спеціальна кімната, обладнана пристроями для тортур, заявляє депутат від УДАРу Сергій Каплін. Тому учасники пішої ходи зі Врадіївки, які дісталися Фастова, провели там акцію протесту біля райвідділу, а потім висунули вимогу пустити їх у камери, щоб пересвідчитися, чи катують там затриманих.

Учасникам акції відмовили, і вони прорвалися крізь прохідну й заблокували коридор поза нею. Тут біля кімнати чергової частини відділу активісти продовжили переговори з міліцією.

Фастівська міліція запевняє, що не має камери для катувань

Керівництво фастівської міліції не може виконати вимоги мітингувальників, оскільки вони є незаконними, заявив Радіо Свобода заступник начальника фастівського районного управління міліції Юрій Дубчак. За його словами, інформація про кімнату тортур є надуманою.

«Не існує таких кімнат. Вони біля чергової частини створили затор, працівники міліції не можуть вільно пересуватися на вулицю і з вулиці. Вони хочуть зайти на режимний об’єкт. Туди доступ стороннім особам заборонений. Це ізолятор тимчасового утримання, туди доступ стороннім особам заборонений, тому що там сидять люди затримані або заарештовані. Як туди можна пускати? Депутат – уповноважена особа, але ж він один не хоче, він хоче всіх із собою взяти, а такого не буває. Сподіваємося, що у людей вистачить розуму зрозуміти ситуацію і вчинити відповідно до законодавства», – зазначає Дубчак.

Мітингувальники відігнали «Беркут» від будівлі райвідділу

Доки тривали переговори активістів із міліцією, до фастівського райвідділу підтягувалися підрозділи «Беркуту», втім, під тиском учасників акції, «беркутівцям» довелося залишити свої позиції навколо будівлі і відступити, розповідає Сергій Каплін.

За його словами, хода зі Врадіївки на Київ рушає далі, а у Фастові залишається пікет під райвідділом, який триватиме доти, доки міліція не виконає вимоги активістів і не пустить їх до ізолятора тимчасового утримання.

Каплін наполягає на доступі активістів та журналістів до ізолятора

Крім того, Сергій Каплін пояснив, чому не скористався своїм правом депутата Верховної Ради увійти до приміщення райвідділу і побачити, якими є умови утримання в тимчасовому ізоляторі. За його словами, принципово завести туди громадських активістів та представників засобів масової інформації.

«Коли перед людиною камера, вона розуміє, що вона у такий спосіб матиме підтримку мільйонів людей і що після цього її не будуть тероризувати, у неї відкривається друге дихання правди. Люди, які перебувають там, мають сказати, чи їх влаштовують умови, як до них ставляться, чи їх б’ють. Якщо я піду туди, вийду і скажу свої зауваження, завтра вийде прес-реліз міністерства, а ще підконтрольні канали скажуть, що це упереджений депутат-опозиціонер, він це робить для піару», – зауважив Каплін.

Жителі Врадіївки Миколаївській області 7 липня вирушили пішою ходою до Києва, де мають намір вимагати відсторонення Віталія Захарченка з посади міністра внутрішніх справ. Учасники ходи планують 18 липня в Києві на майдані Незалежності розпочати безстрокову акцію протесту. 17 липня вони планують провести мітинг у Василькові.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.