Лутковська розпочала провадження у справі активістки, яку примусово запроторили у психлікарню

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.07.2013 18:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21193

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що справа громадської активістки Раїси Радченко з минулої п’ятниці перебуває на її особистому контролі.

«З повідомлень у ЗМІ 12 липня стало відомо, що громадську активістку з Запоріжжя Раїсу Радченко за рішенням Ленінського райсуду Запоріжжя було доправлено на примусовий психіатричний огляд. Того ж дня Уповноваженим з прав людини було відкрито провадження у цій справі, а Регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю у Запорізькій області отримав доручення вивчити ситуацію та доповісти про попередні висновки у понеділок 15 липня», – наголосила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська.

«Порадившись із членами Консультативної ради, ми вирішили здійснити візит без попередження і включити до складу комісії юристів, фахівців з дотримання прав дитини, фахівців у галузі психіатрії та судово-медичної експертизи, а також представника громадськості – члена Консультативної ради при Уповноваженому», – зазначила Валерія Лутковська.

«Фактично в рамках провадження ми розглядаємо дві складові: примусовий психіатричний огляд і госпіталізацію Раїси Радченко та тиск на її доньку через спробу позбавити останню батьківських прав по відношенню до її сина», – зазначила Заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Олена Смірнова.

Заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Олена Смірнова, яка очолювала виїзну комісію, наголосила, що під час особистого спілкування Раїса Радченко поводилася цілком адекватно та розповіла про своє бачення ситуації.

16 липня, стало відомо про те, що начебто на підставі анонімного дзвінка до міліції заступник начальника Ленінського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області звернувся до районної служби у справах дітей з вимогою щодо обстеження житлових умов та вирішення питання про позбавлення доньки Раїси Радченко батьківських прав по відношенню до її малолітнього сина.

«Сьогодні-завтра ми надішлемо до Генеральної прокуратури, МОЗ, МВС та інших відповідних органів свої зауваження та рекомендації і будемо уважно стежити за їх виконанням. Крім того, хотілося б відзначити, що керівництво обласної прокуратури виявило небайдужість до цієї справи та зацікавленість в об’єктивному та всебічному її вивченні», – зазначила Олена Смірнова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.