Україна балансує на межі дефолту

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.07.2013 10:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21209

Україна на сьомому місці у десятці країн із найбільшою загрозою дефолту, кажуть авторитетні фінансові аналітики.

Експерти та депутати-опозиціонери наголошують, що такий сценарій стане для України реальністю, якщо уряд не змінить свою економічну політику. Натомість представники влади кажуть, що боятися нічого.

Впродовж наступних 5 років ймовірність того, що Україна не зуміє розрахуватися із зовнішніми кредитними зобов’язаннями збільшилась із майже 35 до понад 44 %. Про це йдеться у щоквартальному дослідженні за травень-червень міжнародного рейтингового агентства Standart&Poors.

Між тим член парламентського комітету з питань фінансів та банківської сфери, регіонал Андрій Пінчук не вважає це «діагнозом для України». За його словами, державний борг більш розвинених Італії, Португалії та Іспанії є в рази більшим. Окрім того, депутат наголошує на ефективності та стабільності економічної політики української влади, завдяки чому боятися дефолту не варто.

«Постійно нам казали, що буде повністю знецінена гривня, що у нас є проблеми із виплатами за газ. На щастя, подібних речей у реальності ні разу не сталося, і тому це є найкращий показник того, що Україна і уряд готові до всіх цих речей. Тому що вони займаються не тим, що прем’єр з президентом і Верховна Рада між собою борються, а якраз працюють на благо країни», – каже регіонал.

Україна постійно нарощує внутрішній і зовнішній борг – Ляпіна

Натомість член парламентського комітету з питань економічної політики, опозиціонерка Ксенія Ляпіна наголошує на відсутності економічної дисципліни в уряді та його неспроможності забезпечувати зростання економіки для наповнення бюджету. Відтак, Україна постійно нарощує як внутрішній, так і зовнішній борг.

«Стан української банківської системи викликає стурбованість. Банківська система не забезпечує кредитування, оскільки не подолані наслідки попередньої кризи. Так само з інвестиційними процесами не вдалося зробити нічого позитивного, притоку якоїсь інвестиційної діяльності немає, і реальний сектор економіки не розвивається в результаті», – говорить Ляпіна.

Якщо Україна зазнає дефолту, це відіб’ється на доходах кожної сім’ї, адже кількість робочих міць скорочуватиметься, а виплати зарплат із бюджетних коштів будуть несвоєчасними, припускає депутат.

Уряд має хоча б поновити стосунки з МВФ – Дубровський

Старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський наголошує, що багатьом українцям такі проблеми знайомі і зараз. За його словами, в разі погіршення ситуації, події можуть розвиватися, як під час фінансової кризи 1998 року:

«Ситуація дуже нагадує кінець 1990-х років, коли курс починає хитатися, різко падає попит на державні цінні папери, відповідно, ще важче стає утримувати курс. І хоча є сьогодні великі, у порівнянні з тими часами, резерви Національного банку, але вони теж нижче критичної межі», – каже він.

У цілому ж серед причин нинішнього падіння української економіки Дубровський виділяє дві: невиконання держбюджету і неможливість його скорочення до прийнятних розмірів та штучне утримання валютного курсу.

Відтак експерт наголошує, що якщо уряд не зробить екстраординарних кроків, які би дозволили вийти з такої ситуації, – насамперед, це може бути поновлення стосунків з МВФ – то прогноз дефолту від Standart&Poors може стати цілком реальним для України.

Також Дубровський наголошує на престижності та визнанні прогнозів цього рейтингового агентства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.