Верховна Рада не почула закликів ЄС

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 8.02.2007 19:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2122

Верховна Рада проігнорувала заклики обрати позапартійну особу уповноваженим парламента з прав людини.

Посаду знову отримала Ніна Карпачова завдяки голосам депутатів урядової коаліції і зокрема Партії Регіонів, за списками якої вона йшла на виборах.

Раніше Парламентська асамблея ради Європи та українські правозахисники наголошували, що уповноваженим з прав людини имала би бути особа не повязана з політичними партіями.

Другим кандидатом був активіст правозихисник (голова Української Гельсинської Спілки) Євген Захаров, якого підтривав президент Ющенко, але він здобув меншість голосів.

Виступ Євгена Захарова, який розповів що вже 35 років займається правозахисною діяльністю, не переконав депутатів від коаліції голосувати за нього. Один представник Партії Регіонів навіть сказав, що нічого не знає про такого правозахисника.

Загалом, ще до голосуванн, яке було таємним, було зрозуміло, хто переможе.

За кандидатуру Євгена Захарова, члена Харківської правозахисної групи, віддали всього 152 голоси.

За діючого обмбудсмена Ніну Карпачову проголосувало 255 депутатів.

Ніна Карпачова – перший український уповноважений з прав людини, стала ним втретє, попри застереження з боку європейської спільноти. За правилами, обмбудсмен не може належати до якоїсь політичної сили. А Ніна Карпачова є депутатом від Партії Регіонів.

Однак, на думку деяких правозахисників, і сам Євген Захаров не був далеким від політики, адже під час президентських виборів він активно підтримував помарачевий табір. Навіть сьогодні виступаючи у парламенті він висловився за скасування політичної реформи.

Євгена Захарова підтримала “Наша Україна” та лише частина Блоку Юлії Тимошенко.

Решта БЮТу схоже утрималася. Припускають, що нібито в обмін на те, що антикризова коаліція проголосує за бютівця Миколу Томенка. Його врешті обрали віце-спікером Верховної ради. Всього 340 голосів.

Факт чергових таємних домовленостей із антикризовою більшістю категорично заперечила сама Юлія Тимошенко. Але частина “Нашої України” все одно відмовилася голосувати за пана Томенка.

Перш ніж посісти крісло поруч із Олександром Морозом самому Миколі Томенку довелося публічно помиритися із регіоналом Яном Табачником, якого він ще будучи гуманітарним віце-прем’єром звинуватив у корупційних зв’язках із київською владою та образливо висловився про його музичну діяльність ( він відомий аккордеоніст). Після чого пан Табачник звинуватив пана Томенка у антисемітизмі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.