З вересня покупець житла сплачуватиме ще 1-3% від суми угоди?

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 24.07.2013 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21231

Через обмеження з 1 вересня готівкових розрахунків на суму понад 150 тис. грн покупець квартири вже не зможе віддати продавцеві гроші готівкою, а повинен буде відкрити рахунок у банку, внести туди потрібну суму і грошовим переказом перерахувати її продавцеві.

При цьому розмір додаткового фінансового навантаження на угоду, за різними оцінками, може становити від 1 до 3% від вартості житла, що купується.

«У нас розрахунки всі йдуть у валюті. В якій? Українській! А зберігаються в якій? В американській! Покупець принесе мішок доларів у банк, обміняє їх на гривню, покладе на рахунок і надішле їх покупцеві. За всі ці операції банку потрібно буде заплатити комісійні», - повідомляє директор «Недержавного експертного бюро» Анатолій Топал.

Це один з аргументів, яким зараз багато ріелторів «тиснуть» на потенційних покупців і продавців, пропонуючи їм продати або купити житло до 1 вересня.

«Ну як налякати? Просто ріелтори повідомляють клієнтам, що після 1 вересня збільшиться фінансове навантаження на угоду. Крім того, покупців стане менше. Як мінімум третина покупців не готові платити додатково. Навіть той, хто міг би собі щось купити – він утримається. Просто щоб з’ясувати, куди подаватимуться дані про операцію, чи не буде потім за ним бігати податковий інспектор», - каже президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Як повідомлялося раніше, Міністерством юстиції України 2 липня зареєстровано постанову Нацбанку від 6 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків».

Згідно з повідомленням прес-служби Мін’юсту, постановою НБУ присвоєно реєстраційний номер № 1109/23641. Нагадаємо, реєстрація в Мін’юсті є умовою набуття нею чинності. Текст документа поки ще не оприлюднений.

Як відомо, цією постановою Нацбанк обмежив готівкові операції сумою в 150 тис. гривень.

Обмеження набуде чинності з 1 вересня 2013 року і буде розповсюджуватися на розрахунки готівкою між фізичними особами та юридичними особами, а також фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Раніше в Нацбанку оцінили ефект від введення обмежень в 14-16 млрд гривень на рік у вигляді додаткової ліквідності для банків, а також плюс 0,2% до зростання ВВП.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.