Прокуратура закрила кримінальне провадження проти міліціонерів, які спостерігали, як б’ють журналістів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.07.2013 10:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21236

Київська прокуратура закрила кримінальне провадження щодо бездіяльності правоохоронців під час нападу на кореспондента “5 каналу” Ольгу Сніцарчук і фотокореспондента видання “Комерсант” Влада Соделя, повідомляє “5 канал”.

Повідомляється, що провадження за фактами службового недбальства правоохоронців прокуратура відкрила на власний розсуд, за повідомленнями у ЗМІ.

У постанові слідчого про закриття справи йдеться, що хуліганські дії проти журналістів були припинені саме внаслідок втручання працівників міліції.

"Випадки нерішучості деяких з них можуть пояснюватися невмінням такими працівниками міліції швидко оцінити обставини подій", - йдеться у постанові.

Таке рішення прокуратура ухвалила попри те, що раніше у провадженні самі ж слідчі визнали журналістів потерпілими.

Між тим, адвокати постраждалих під час мітингу 18 травня журналістів оскаржать постанову по закриття кримінального провадження щодо бездіяльності правоохоронців.

Про це сказала Вікторія Кіріна - представник кореспондентки 5 каналу Ольги Сніцарчук та фотокореспондента "Комерсанту" Владислава Соделя.

"Ця постанова є невмотивованою та безпідставною. Більш ґрунтовно ми знатимемо про обставини справи, коли отримаємо можливість ознайомитись з усіма матеріалами, які є на сьогодні у кримінальному провадженні, зрозуміємо, які дії були вчинені для встановлення обставин інциденту", - зазначила вона.

"Ми заявляли клопотання про проведення слідчих дій, які належним чином розглянуті не були. У будь-якому разі ми оскаржуватимемо цю постанову, особливо у тій частині, що стосується Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя", - сказала Кіріна.

За її словами, постанову прокуратури було направлено звичайною поштовою кореспонденцією із зазначенням неправильного індексу. Тому між датою направлення та отримання є суттєві розбіжності.

"Ми маємо право оскаржувати рішення з моменту отримання. І ми не можемо вважатись такими, що пропустили термін оскарження", - додала вона.

Як повідомлялося раніше, 18 травня вдень на вул.Великій Житомирській у Києві виник конфлікт між представниками опозиції і групою невідомих молодих людей спортивної статури, який згодом переріс у бійку. Під час інциденту постраждали журналістка 5-го каналу Ольга Сніцарчук і фотограф видання "Комерсант" Влад Содель.

Одразу були відкриті кримінальні провадження за ст. 125 Кримінального кодексу (спричинення легких тілесних ушкоджень) і ст. 171 (перешкоджання діяльності журналіста). Згодом міліція перекваліфікувала першу статтю, визначивши інцидент як «хуліганство».

12 червня прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно 20-річного мешканця Білої Церкви Вадима Тітушка, котрий підозрюється у хуліганських діях та умисному перешкоджанні діяльності журналістів. Щодо Тітушка було обрано запобіжний захід у вигляді застави в 22 тис. 940 гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.