Паспортизація обміну валют стимулює злочинний бізнес

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.07.2013 12:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21248

У столиці з’явилися торговці копіями паспортів киян, які шахраї використовують для оформлення кредитів, реєстрації фірм і махінацій в інтернеті. Всі сторінки одного паспорта продають за $2-4, а якщо покупець готовий придбати велику партію, віддадуть і за півтора долара.

Про це пишуть «Вести».

Торговців копіями паспортів ;журналісти виявили у соцмережі «Вконтакте» і на численних форумах. «Продам скіни (копії) українських паспортів - Київ та інші регіони, до деяких є пенсійні, ідентифікаційні коди, також є паси (паспорти на сленгу – Ред.) громадян Євросоюзу, $2-4 за штуку. Оптовикам знижки - до $1,5 за один», - пише продавець Євген.

Таких пропозицій є чимало, і попит на них є. На питання, звідки беруть копії, Євген і його колеги відповідають неохоче. «Ну, хтось з обмінники валютою співпрацює, хтось бази даних зламує, інші варіанти. Насправді це дуже просто, тому і ціни такі низькі - від $1,5 до $4 », - каже Євген.

Банкіри та юристи називають пункти обміну валют головними постачальниками копій документів.

«Найголовніший постачальник персональної інформації - це кіоски з обміну валют. У них немає можливості захищати персональні дані і вони не несуть відповідальності, як співробітники банків. Останнім часом дійсно почастішали випадки, коли споживчі кредити беруться пачками на чужий паспорт. А люди потім повинні доводити, що гроші брали не вони, замовляючи графологічну експертизу. Добре, якщо їм вдасться довести, що їх копію паспорта просто вкрали, але ж виходить не завжди. Крім того, почастішали випадки, коли підприємства реєструються на копію паспорта. Людині приходять потім з податкової і вимагають відшкодувати мільйонні борги», - сказав радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

У банках також нарікають і на копі-центри. «Там більш імовірний витік, і контролю ніякого», - сказав топ-менеджер одного з великих банків.

За словами правозахисника Едуарда Багірова, можливі витоки і з самих банків, від колекторів і навіть операторів мобільного зв’язку (вони вимагають копії документів при оформленні контракту).

Нагадаємо, 23 вересня 2011 року набула чинності постанова Національного банку, який на той час очолював Сергій Арбузов, що зобов’язала банки фіксувати прізвище, ім’я, по батькові особи, що здійснює операцію з обміну валюти, у довідках і квитанціях.

Національний банк пояснив введення вимоги про пред’явлення фізичними особами паспортів під час валютообмінних операцій виконанням рекомендацій Міжнародної організації з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом (FATF).

Водночас, більшість економістів сходяться на думці, що контроль НБУ за валютними операціями лише зажене цю галузь «у тінь». При цьому можуть виникнути технічні проблеми, які унеможливлять моніторинг, а відповідно і контроль, за обмінними операціями з боку НБУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.