Урожайність зернових в Україні в рази нижча від європейських показників

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.07.2013 13:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21259

Україна далеко не повністю використовує свій потенціал продуктивності основних зернових культур.

Про це пише КоммерсантЪ-Украина з посиланням на оцінку експертів.

Так, аналітики агентства АПК-Інформ підрахували, що середня врожайність пшениці в Україні за останні п’ять сезонів склала 31,2 ц/га, що вдвічі нижче, ніж, наприклад, у Франції - 74 ц/га. В агентстві вважають, що потенціал врожайності пшениці в Україні використаний на 42%, ячменю - всього на 36%, кукурудзи - на 49%. Основними джерелами підвищення врожайності зернових культур може бути використання більш якісного посівного матеріалу і сучасних агротехнологій, вважають експерти.

Аналогічну оцінку потенціалу України в цьому напрямку раніше давав і власник найбільшого за розміром земельного банку в країні агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк. На його думку, Україна може виробляти в два-три рази більше зернових, ніж зараз (у поточному сезоні очікується 56-58 млн т). У порівнянні зі своїми колегами з Євросоюзу, українські аграрії приблизно в три рази менше використовують мінеральні добрива і в кілька разів менше - засоби захисту рослин, зазначив Бахматюк. Крім того, серйозних фінансових вливань потребує оновлення застарілого парку сільгосптехніки, а також рішення логістичних питань. Власник Ukrlandfarming вважає, що $20-25 млрд інвестицій протягом п’яти-семи років могли б дозволити Україні виробляти 100-120 млн т зернових на рік.

Однак обмежуючим фактором для підвищення врожайності зернових є передусім нестача вологості, вважає генеральний директор групи компаній УкрАгроКом (обробляє 75 тис. га) Анатолій Кузьменко. "У тій же Франції випадає понад 600 мм опадів на рік, і вони розподіляються відносно рівномірно по всій території. Водночас на півдні України цей показник часом не перевищує 300 мм", - відзначає він. Цю точку зору поділяє і генеральний директор KSG Agro (обробляє понад 90 тис. га) Сергій Мазін. "Південні області України в останні роки відчувають явну нестачу вологи, що може знижувати загальні показники урожайності в країні", - говорить він. На думку Мазіна, цю проблему можна вирішити за рахунок збільшення та відновлення площ зрошуваного землеробства.

В Україні система меліорації діє на 2,59 млн га з оброблюваних 27,85 млн га сільськогосподарських земель. Такі дані має Міністерство екології та природних ресурсів. Проте на практиці в 2011 році зрошувалися всього 594 тис. га сільгоспземель, визнають у Держагентстві водних ресурсів. Раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк оцінив інвестиції в зрошення у не менш як $1 млрд на 1 млн га.

Раніше повідомлялося, що, на думку президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, наявність в Україні великих площ чорнозему дає країні можливість прогодувати 600 млн осіб.

Варто відзначити, що вже зараз Україна є досить помітною фігурою на ряді сільськогосподарських ринків. Так, за даними Мінагрополітики, її частка у світовому виробництві соняшникової олії наразі складає 25%, зерна - 9,2%. В Інвестиційному центрі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) стверджують, що Україна до 2021 року може зайняти шосту позицію серед світових експортерів пшениці за умови, що поставки цієї культури будуть не менше 14 млн тонн на рік.

Уряд заявляє про намір вивести Україну до трійки світових лідерів з виробництва зерна, очікуючи цього року рекордних врожаїв. Так, Мінагропрод України прогнозує врожай зерна в країні в 2013-му на рівні 53-54 млн тонн проти 46,2 млн тонн в 2012 році. Експорт зерна в новому сезоні, за оцінками відомства, складе 26 млн тонн, тоді як в 2012/2013 МР - 22,8 млн тонн. Варто, однак, відзначити, що експерти зараз спостерігають істотне падіння цін на зерно на світовому ринку у зв’язку з гарними врожаями в ряді країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.