Ціна позаблоковості. Відсталість оборонного сектора посилює залежність України від РФ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 29.07.2013 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21262

Незважаючи на порівняно високий розвиток протиповітряної оборонної галузі в України, держава ще нездатна досягти незалежності від Росії у сфері безпеки.

Про це йдеться в аналітичній статті дослідницької інституції Jamestown Foundation.

«Україна готується до участі в оборонних повітряних навчаннях, спільно з Росією та Білоруссю, а також до багатосторонніх навчань повітряних сил у Казахстані у листопаді 2013 року», – зазначається у статті.

«В той час як мотиви України є прагматичними, її участь у таких маневрах, незважаючи на те, що найчастіше вона полягає у спостеріганні, відображаючись у медіа, сприяє російській пропаганді», – пише Jamestown Foundation.

Крім того, така поведінка України, на думку експертів, є проявом залежності держави від РФ у сфері безпеки: «Серед пострадянських держав Україна пишається розвиненою протиповітряною обороною, однак технічно й фінансово вона залежить від співпраці з Росією. Використовуючи батіг та пряник у межах даного вектора кооперації, Кремль сподівається наблизити Україну до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Таке зближення, тим не менше, суперечить несоюзницькій оборонній політиці президента Віктора Януковича».

Як відзначають аналітики Jamestown Foundation , Росія “болюче” реагує на розвиток української військової оборони: «15 липня Олексій Мельник з Центру Разумкова повідомив Jamestown, що Росія “болюче” відреагувала, коли Україна здійснила односторонню модернізацію повітряних сил… У деяких випадках Україну звинувачують у розкритті російського “ноу-хау”. Більше того, згідно з думкою експерта з повітряної оборони Олександра Маначинського, Росія не була задоволена експортом ракетних установок “Бук-М1” до Грузії у 2008 році та радянських бойових літаків Су-27 та іншого устаткування до США у 2010–2012 роках».

«В той же час Україна, теоретично, могла б розширити співпрацю у сфері повітряної оборони з НАТО у межах ініціативи “розумної оборони”, що передбачає об’єднання та спільне використання у разі необхідності військових можливостей. Втім, можливо, ця ініціатива наштовхнеться на російську опозицію. З іншого боку, якщо уряд України зможе розвинути хвору економіку та підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Росія втратить частину свого впливу на протиповітряну оборону України. Тим не менше, зараз Київ продовжує збереження сучасного крихкого балансу між двома організаціями безпеки – НАТО та ОДКБ», – підсумовується у статті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.