Влада України не виконує рішення Євросуду про виплату грошових компенсацій

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 30.07.2013 10:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21265

Україна не виконує міжнародних зобов’язань з виплати компенсацій, встановлених Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ). У Міністерстві юстиції неохоче коментують проблему.

Як стало відомо "КоммерсантЪ-Украина", цього року виникла системна проблема невиконання державою рішень ЄСПЛ про виплату грошових компенсацій громадянам, що виграли суд у держави. Досі такі проблеми виникали лише в частині так званих загальних заходів, коли Страсбург зобов’язував Україну змінити законодавчу або нормативну базу.

Однак на початку року проти України винесено кілька "клонових" рішень за сотнями подібних справ про невиконання державою рішень національних судів. На їх виконання Києву відводиться три місяці, але владі не вдалося вкластися в цей термін.

"Сатисфакція (моральна компенсація - Ред) у розмірі €3 тис. нам заплатили, а основна сума боргу - майже 500 тис. грн - не погашена до цих пір, - розповів Михайло Сергєєв, представник компанії" Прометей- 2000 ", яка виграла позов до України 17 січня. - Я періодично телефоную у Мін’юст. У травні мені пояснили, що ситуація з грошима складна, але пообіцяли, що у вересні вони матимуть додаткове фінансування, і борг погасять. Тепер кажуть, що з фінансуванням незрозуміло що, і немає впевненості, що у вересні щось виплатять".

Минулого тижня Міністерство юстиції спростувало існування проблем з виконанням фінансових зобов’язань перед громадянами, мовляв, наразі немає підстав вважати, що заборгованість з виплати компенсацій, пов’язана з браком коштів, також немає підстав говорити, «що держава не виконає свої зобов’язання щодо здійснення виплат за рішеннями ЄСПЛ в 2013 або наступних роках».

Однак після наведеного прикладу з компанією "Прометей-2000" у Мін’юсті змінили позицію і визнали 14,2 млн грн заборгованості, яку пояснили великими сумами компенсацій, що не могло бути враховано бюджетним плануванням на 2013 рік, тому коштів, що надходять на рахунок Мін’юсту, не вистачає для виплат за рішеннями ЄСПЛ. Фактично з початку року за цією статтею виплачено 39,4 млн грн, стверджують у міністерстві. Всього на виплати за рішеннями ЄСПЛ у держбюджеті-2013 передбачено 84,4 млн грн. У Мін’юсті сподіваються погасити борги до кінця року.

Водночас існує інформація, що затримують виплату і невеликих компенсацій. Крім того, виконавча служба в поточному році часто не виконує навіть ті рішення ЄСПЛ, які не вимагають від держави прямих фінансових витрат. "ЄСПЛ зобов’язав державу виконати старе рішення українського суду про те, що певне приміщення необхідно внести до переліку об’єктів, що підлягають приватизації. А так як у нас в країні все, що стосується приватизації, вкрите товстим шаром корупції, це рішення не виконується, - розповів директор ТОВ "Астейс"Вадим Шнайдрук, що виграв у Страсбурзі позов до України в рамках лютневого пакету" клонових "рішень. - Сатисфакція - 3 тис. євро - також не виплачена. Листи, телефонні дзвінки нічого не дають. Наша юридична служба раз на місяць пише в Мін’юст, але результату немає".

Видання має копію листування урядового уповноваженого з питань ЄСПЛ (підпорядковується міністру юстиції) Назара Кульчицького з компанією "Прометей-2000" про перспективи погашення боргу. В уряді утримуються від прогнозу щодо термінів ліквідації заборгованості. "На даний момент державні органи вживають заходів для виконання рішення ЄСПЛ. У разі несвоєчасної виплати відшкодування нараховуватиметься пеня", - запевнив Кульчицький.

Дана санкція обумовлена правилами ЄСПЛ, однак в українських умовах її розмір не стимулює скорочення заборгованості. Пеня встановлена на рівні граничної кредитної ставки Європейського центробанку плюс 3 процентних пункти, що становить 4%. Це набагато менше, ніж витрачає Україна при виході на міжнародний ринок позик.

Компанії, яким не виплачують відшкодування за рішенням ЄСПЛ, вже звернулися до Ради Європи (РЄ) зі скаргою на Україну. Наступне засідання Комітету міністрів РЄ, на якому обговорюватиметься ця проблема, відбудеться 24-26 вересня, проте у РЄ немає фінансових важелів примусу України виконати зобов’язання.

Складна ситуація з виплатою компенсацій може ще більше погіршитися після прийнятого минулого тижня рішення ЄСПЛ у справі "Агрокомплекс" проти України". ЄСПЛ зобов’язав Україну заплатити компанії "Агрокомплекс" €27 млн рівними частками протягом двох років.

У Мін’юсті запевняють, що оскаржуватимуть це рішення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.