Хроніки «покращення». Урядовці придумали покращити кіно новим податком

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 30.07.2013 17:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21276

Кабінет Міністрів планує звільнити від мита кіноматеріали, які ввозяться і вивозяться з території України.

Про це пише газета «Капітал» з посиланням на інформаційно-аналітичний бюлетень Кабміну.

Натомість уряд пропонує стягувати щоквартальний збір з демонстраторів, дистриб’юторів і прокатників фільмів у розмірі 5% від їхнього валового доходу, з операторів і провайдерів телекомунікацій - у розмірі 2%. За підрахунками уряду, щорічно сума цих відрахувань становитиме 100 млн грн.

За словами учасників ринку, зміни дозволять стягувати тільки з кінопрокатників $5 млн на рік, тоді як нині за рахунок мита на ввезення фільмів бюджет отримує всього $200-300 тис.

Як пише видання, скасування мита на ввезення кіноматеріалів навряд чи є актуальним, адже надходження від нього і без того з кожним роком знижуються. Зараз кінокопії ввозять переважно на цифрових носіях, вартість яких становить в середньому $100-300, тоді як копія на кіноплівці коштує $1-2 тис.

Крім того, кінопрокатники створюють власні цифрові кінолабораторії повного циклу, що дозволяє їм возити тільки одну копію і тиражувати її вже усередині країни.

«Під виглядом скасування мита чиновники кидають українському прокату кістку, а за рахунок збору віднімають ласий шматок», - підкреслює керівник видавничих проектів медіаконсалтингової компанії MRM Артем Вакалюк, додавши, що відрахування з прокату існують і в країнах Європи, проте там вони набагато нижчі - у Франції розмір кінотеатрального збору - 1,1%, у Польщі - 1,5% з кінотеатрів і стільки ж з дистриб’юторів.

Провайдери критикують ініціативу ще більше.

«По суті, це просто податок, оскільки не всі підприємства зв’язку мають стосунок до кінопоказу», - підкреслює директор «Тріолан» Вадим Сидоренко.

У 2012 році оператори зв’язку заробили 52,2 млрд грн, таким чином сума загальних їхніх відрахувань може становити 1 млрд грн. Таким чином Кабмін може отримати суму як мінімум у десять разів більшу за очікувану, а послуги провайдерів і операторів подорожчають – вони піднімуть ціни для абонентів.

Як повідомлялося раніше, прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що ніякого підвищення податків уряд не планує, за винятком хіба що збільшення акцизу на міцний алкоголь, тютюн і предмети розкоші.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.