“Русскій мір” обіцяє українцям замість світлого майбутнього сумнівне минуле

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 31.07.2013 15:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21286

Спроби російської влади забезпечити власну політику ідеологічними інструментами наштовхуються на невдоволення українців.

Про це йдеться в аналітичній статті у виданні The Economist.

«Кремль почуває себе комфортніше, застосовуючи торгові обмеження та “реальну політику”, але маючи у розпорядженні лише гроші та дешевий газ, він не має іншої альтернативи. У сфері ідей Росія не має нічого, що нагадувало б провладні ідеї минулого: панславізм 19 століття та комунізм 20 століття», – пише The Economist.

У зв’язку з цим РФ перебуває у процесі пошуку нового ідеологічного курсу. Одним із проектів у цій галузі є створення федеральної аґенції “Россотрудничество” , на меті якої – розвиток дружнього ставлення за кордоном. Та цей проект – не єдиний: «Навіть важливішим, принаймні символічно, є пропагування ідеологічного концепту “Русского міра”, або ж російського світу, що ставить Москву у центр православної цивілізації переважно російськомовних націй. Його осердя – три східнослов’янські держави – Білорусь, Росія та Україна, яка, на думку Кірілла І – неофіційного лідера руху – повинна зберегти духовну та культурну єдність з Російською православною церквою».

«Наскільки успішними будуть російські аргументи – інше питання. Багато українців вбачають у цій кампанії ще одну спробу викрасти частину їхньої культури та знищити решту», – пише The Economist.

«Інше слабке місце російської стратегії – погляд назад, а не вперед. Для ефективності, “м’яка влада” повинна засновуватися на певній обіцянці майбутнього достатку: членство в ЄС передбачає покращення життєвих стандартів; Америка прагне поширення ліберальної демократії. Ідея “Русского міра” лише оглядається на спільне минуле, рідко згадуючи про майбутнє», – наголошує видання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.