Деградація. В українців вимагають хабарі навіть за посаду медсестри чи електрика ЖЕКу

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 1.08.2013 13:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21293

В українців вимагають хабарі не тільки за «хлібні» посади в держслужбі, але за місця вчителя, медсестри та електрика в ЖЕК.

Від претендентів вимагають від $400 до $15 000 залежно від вакансії, пишуть «Вести».

Зокрема, за інформацією видання, посада хірурга коштує $15 000 при зарплаті від 2500 грн, за місце медсестри потрібно заплатити $2500 при зарплаті від 1000 грн, щоб працювати вчителем необхідно викласти $6000, тоді як зарплата - від 2000 грн, за місце в шахті - $300 - $600 (зарплата - 8000 грн), посада електрика в ЖЕК «коштує» $400 (зарплата від 1500 грн.)

«Моєму знайомому пропонували посаду менеджера в банку за $6 тис., при цьому зарплата - $1 тис., - розповів правозахисник Едуард Багіров. - За ці гроші підписували контракт на два роки, але без гарантії, що договір продовжать. Виходить, людина перший рік «відбиває» хабар, і тільки другий - працює на себе. Якщо раніше продавалися місця, де заробляють «лівий» дохід, то зараз вимагають хабар і за влаштування на низькооплачувану роботу. Переважно в провінції, звичайно».

На інтернет-форумах народ найбільше скаржиться саме на апетити людей у ​​білих халатах, мовляв, посада в лікарні - від медсестри до хірурга - коштує від $2,5 до $15 тис. «Найдорожче влаштуватися хірургом, кілька операцій - і ви відбили суму хабара, - сказало джерело в одній з міських лікарень Києва. - Також дорого - стоматологом. Тут постійні живі гроші. Хоча «з вулиці», без зв’язків, навряд чи візьмуть».

За інформацією видання, навіть за місце звичайного шкільного вчителя потрібно відстебнути мінімум $500. Щоправда, таке зустрічається поки тільки в глибинці.

«Я закінчила англійський факультет у київському університеті іноземних мов, - розповіла мешканка Бердичева Наталя. - Повернулася в рідне місто і намагалася влаштуватися вчителем. Пішла в управління освіти, стала в чергу, але мені «світили» лише районні школи. Тоді мені натякнули, що вакансія знайдеться швидко - за $700 і я заплатила. А коли прийшла оформлятися, дізналася, що мене взяли на іншу посаду - сидіти з дітьми на продльонці, але, мовляв, це тільки на рік. Потім потрібно було переукладати контракт, але при цьому суми хабара зросли в два рази! Грошей у мене не було, тому я звільнилася. Зараз знову стою в черзі, а інші вчителі продовжують платити директору школи, щоб місце зберігалося за ними».

Як повідомлялося раніше, рівень офіційного безробіття в Україні в червні цього року становив 465,3 тис. осіб або 1,7% від загальної кількості працездатного населення. При цьому допомогу отримують 360,3 тис.безробітних. Середня сума щомісячної виплати становить 1087 грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.