Кабмін відклав введення нових правил оцінки майна на 3 місяці

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 1.08.2013 16:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21297

Кабінет міністрів України відтермінував нові правила оцінки майна на три місяці.

Про це сьогодні журналістам після засідання уряду повідомила міністр юстицій України Олена Лукаш.

"Сьогодні уряд України підтримав пропозицію Міністерства юстиції, Адміністрації Президента і прийняв рішення про відтермінування набуття новими правилами оцінки майна чинності на три місяці. Крім того, уряд дозволи тим громадянам, які вже провели оцінку і мають відповідні звіти використовувати такі звіти протягом того строку, на який вони власне і здійснювались. Таким чином, ми будемо сподіватись, що прем’єр-міністр невідкладно відпише дану постанову вже найближчими годинами", - сказала Лукаш.

Нові правила мали набути чинності сьогодні. Згідно зі змінами, фізичні особи, що продають рухоме і нерухоме майно, повинні отримувати його оцінку виключно у спеціалізованих оцінювачів. Оцінка потрібна для оподаткування.

У Фонді державного майна (ФДМУ) поспішили заявити, що зміна правил не паралізує укладання угод, хоча нормативні акти, що регламентують навчання оцінювачів, були затверджені лише 10 червня. З тих пір вісім навчальних закладів навчили 860 оцінювачів, 791 з яких здав кваліфікаційний іспит. З них 181 оцінювач вже включений до держреєстру оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності. Паралельно у ФДМУ надійшло 107 заявок на включення до реєстру суб’єктів оціночної діяльності, з яких позитивний висновок зроблено за 95 оцінювачам. Після включення до реєстру вони отримали "право здійснювати оцінку для цілей оподаткування". Всього станом на 15 травня в Україні оцінкою займалися 10 387 осіб.

На відміну від старої системи правил, при якій різні оцінювачі могли безконтрольно визначати різну вартість ідентичного майна, нова система зобов’язує вносити всі акти в єдину базу оцінки. За словами голови Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців "Федерації роботодавців у сфері оцінки та землеустрою" Людмили Турівській, це призведе до зрівнювання вартості квартир з рівними платежами, але розташованих в різних по класу будинках і різним рівнем інфраструктури.

Оцінка за новими правилами буде потрібно при отриманні доходу фізичними особами. При цьому доходом буде вважатися навіть обмін майна.

Зміна правил оцінки спровокувала сплеск оформлення документів. Нотаріуси та оцінювачі заявляли, що норму буде складно реалізувати з 1 серпня, оскільки "кількість фахівців різко скоротилося".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.