Шахтарі збираються у столицю. Лічно до Ахмєтова

Автор/джерело -  © Дєло



Дата публiкацiї - 9.02.2007 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2130

Шахтарі компанії “Павлоградвугілля” розпочали акції протесту. Працівники вимагають підвищення заробітної плати і припинення скорочень персоналу.

У разі невиконання вимог вони збираються виїхати на мітинги до Донецька і Києва.

Для організації мітингів об'єдналися офіційна і незалежна профспілки гірників. «Пікетуватимемо контору «ДПЕК» і Фонд державного майна», — заявив Віктор Грек, голова місцевого осередку Незалежної профспілки гірників України (НПГУ).

Власником ВАТ «Павлоградвугілля» є холдинг «Донбаська паливно-енергетична компанія», контрольована Рінатом Ахметовим.

Профспілкові лідери стверджують, що власник підприємства порушує законодавство про працю.

Як повідомив Михайло Тютюнник, заступник голови Дніпропетровської територіальної Профспілки працівників вугільної промисловості, зарплату шахтарям «Павлоградвугілля», згідно умовам колективного договору, слід було підвищити з 1 грудня 2006 року. При цьому, в основу її розрахунку повинен був закладений мінімальний тариф в 400 грн.

Окрім цього, за минулий рік кількість працівників шахт скоротилася на 2,5 тис. осіб.

«Таким чином, були порушені вимоги колективного договору на 2006 рік і умов приватизації», — пояснює Тютюнник. У свою чергу, Віктор Грек відзначає, що неукомплектованість бригад гірників приводить до порушень техніки безпеки і підвищеного травматизму.

В той же час, ФДМ вже встиг перевірити, як «Павлоградвугілля» в 2006 році дотримує зобов'язання, узяті при приватизації. «Зауважень немає», — повідомили в прес-службі відомства.

Генеральний директор «Павлоградвугілля» Микола Тищенко називає скорочення 2,5 тис. чоловік «оптимізацією штату».

Він також стверджує, що в 2006 році середня зарплатня була збільшена на 27%, і зараз її розмір на підприємстві складає 2,2 тис. грн. на місяць. «І це при тому, що минулий рік «Павлоградвугілля» закінчив зі збитками в 2 млн. грн.», —зауважив Тищенко.

При цьому в компанії «ДПЕК» також не виключають подальшого зменшення чисельності працівників «Павлоградвугілля».

«Всі скорочення проводитимуться відповідно до закону і супроводжуватимуться необхідними інвестиціями в технічне переозброєння і модернізацію шахтного устаткування. Це дозволить полегшити працю шахтаря і знизити навантаження», — відзначив Юрій Чередніченко, керівник департаменту з здобичі і збагаченню вугілля «ДПЕК».

Проте, активісти підприємства стверджують, що холдинг «ДПЕК» спеціально затягує підписання колективного договору на 2007 рік, щоб документально не фіксувати чисельність персоналу компанії. «Це дозволить і далі скорочувати робочі місця. Але, вже зараз, увечері, небезпечно виходити на вулицю. Адже, більшість звільнених не знайшли роботу. А їсти їм хочеться.» — відзначає Михайло Тютюнник.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.