Американські хіміки створили вічне масло для автомобілів?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 5.08.2013 11:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21316

Американські хіміки створили новий вид полімерів, здатний відновлюватися при руйнуванні і зношуваності й навіть збільшувати свою міцність.

Це, зокрема, дозволить створити "вічне" масло для автомобілів і надстійкі компоненти машин та інших приладів.

Відповідна стаття вчених опублікована в журналі Nature Chemistry, повідомляє ТСН.

"Нам вдалося показати, що руйнівні сили можна направити й в інше русло, змушуючи їх відновлювати матеріал. Так, якщо наш полімер буде схожий за консистенцією на "жуйку для рук" ("Розумний пластилін"), то він перетвориться на пластмасу, аналогічну матеріалу у м’яких ковпачках ручок. Якщо ж він буде рідким, то після руйнування він стане схожим на желе", - заявив Стів Крейг з університету Дьюка в Даремі (США).

Крейг і його колеги експериментували з полімерами з класу дібромциклопропанів (DBC), окремі частини яких включають вуглеводневе кільце з трьох "ланок" і два атоми брому. Саме по собі воно не цікаве, однак, у поєднанні з іншим полімером - полібутадієном, починають відбуватися цікаві речі. Так, при нагріванні або механічному впливі кільця в мономерах DBC починають руйнуватися, утворюючи вільні радикали. Ці "хвости", завдяки присутності брому, легко приєднуються до одного з двох атомів вуглецю в центрі "ланок" полібутадієну. Однак для цього необхідно, щоб молекули різних полімерів були рівномірно розподілені по всій товщі матеріалу.

Учені перевірили свій винахід на міцність, опромінюючи невелику кількість рідкого полімеру за допомогою ультразвуку. Як і очікували хіміки, суміш з DBC і полібутадієну не тільки не зруйнувалася, але й стала міцніше, перетворившись на гель. Потім вчені помістили "желе" у шприц для видавлювання пластика і видавили його у форму, в результаті чого гель затвердів і став твердою масою.

Як вважають хіміки, цю технологію можна буде використовувати для виробництва "вічних масел" і деталей для техніки, коли їм вдасться вирішити проблему низької швидкості "саморемонту" полімеру.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.