До 40 відсотків бензину в Україні є контрабандними

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.08.2013 13:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21318

Стандарти бензинів «Євро-2», «Євро-3» – поза законом. Уряд наразі не продовжив їхню дію.

Але цього тижня Кабмін має ухвалити технічний регламент, у якому йтиметься про те, що стандарти пального «Євро-3» будуть діяти в Україні ще два з половиною роки. Наразі ж жоден український НПЗ не може виробляти пальне стандартів «Євро-5», і лише три можуть частково продукувати пальне «Євро-4».

Стандарти дизельного пального «Євро-2» та «Євро-3» діятимуть ще три місяці. А от діяльність цих стандартів на бензин уряд не продовжив.

Стандарти пального регулюють вміст шкідливих речовин у викидах. Перейти на нові стандарти бензину «Євро-4» і «Євро-5» Україна мала ще з 1 січня 2010 року. Проте багато разів уряд пролонговував дію старих стандартів пального.

Так, швидше за все, станеться і цього разу. За словами голови асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леоніда Косянчука, цього тижня Кабінет міністрів має ухвалити технічний регламент, у якому йдеться про те, що стандарти усього пального «Євро-3» мають діяти до 1 січня 2016 року. Щоправда, цей документ матиме адаптаційний період і запрацює лише через півроку. Зважаючи на це, переконаний Косянчук, зупиняти дію старих стандартів зараз неправильно.

«Із 1 серпня на три місяці продовжена дія терміну ДСТО, що стосується дизельного палива. Був такий наказ Мінекономіки за номером 886. Про бензини там нічого не сказано. То на сьогодні ці бензини поза законом, – говорить Косянчук. – Проте через півроку, коли технічний регламент матиме юридичну силу, після шестимісячного періоду адаптації, бензин «Євро-3» знову буде дозволений в Україні. Тому переривати його дозвіл на шість місяців неправильно».

Якість пального по-українськи

У тому, що уряд продовжить старі стандарти пального, переконаний і експерт з енергетичних питань, колишній народний депутат Олександр Гудима.

«Немає умов для того, щоб в Україні була справжня прозора конкуренція. Ми погрузли у тіньовому обігу сумнівних бензинів. З певних джерел я знаю, що, певними хвилями, кількість контрабандного бензину в
Україні коливається від 30 до 40%. Чи захоче бензинове лобі у парламенті та уряді вводити суворіші стандарти, щоб припинилася така ріка контрабандного бензину сумнівної якості? Ні, не захоче», – каже експерт.

Не можуть виробляти пальне нових стандартів Дрогобицький та Надвірнянський НПЗ, які належать групі «Приват» Ігоря Коломойського, та Шебелинський газопереробний завод, який є власністю державної компанії «Нафтогаз». Щоправда, ці НПЗ зараз фактично не працюють, а Шебелинку після припинення дії старих стандартів перевели на мінімальну потужність роботи.

Жоден український нафтопереробний завод не може виробляти сьогодні паливо стандартів «Євро-5». Що ж стосується стандартів «Євро-4», то це в обсягах до 50 тисяч тонн на рік може робити Кременчуцький НПЗ, контрольований Коломойським. Також така можливість є у Лисичанського («Роснєфть») та Одеського (СЄПЕК) НПЗ. Два останні наразі не працюють. Але, якщо стандарти «Євро-3» будуть поза законом, і «Роснєфть» та «Лукойл» погодяться постачати нафту на Одеський та Лисичанський заводи, то, за оцінками експертів, у 2014 році, на зміну обсягам пального стандартів «Євро-3», які досі вироблялися в Україні, прийдуть аналогічні обсяги пального «Євро-4».

Минуле століття, реконструкція чи імпорт?

Сьогодні на українському ринку пального 70% – це імпорт. Для того ж, щоб українські НПЗ могли виробляти пальне нових стандартів у достатніх обсягах, уряд мав би розробити державну програму реконструкції цих підприємств, і для цього необхідно як мінімум 2,5 роки, переконаний заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ігор Єремеєв.

«Якщо запустяться НПЗ завдяки тому, що якісь «гарячі голови» переконають прем’єр-міністра у тому, що треба ввести мито, наприклад, або перевіряти якість нафтопродуктів на кордоні, таким чином створювати штучний дефіцит, і завдяки цьому запрацюють НПЗ, то ми з вами повернемося в минуле століття – до стандартів «Євро-2», «Євро-1» або щось подібне. Тому що ані Лисичанський НПЗ (повірте, я його дуже добре знаю, я робив аудит цього підприємства), ані «Лукойлівський» НПЗ не можуть сьогодні дати необхідної якості, про яку ми з вами взагалі розмовляємо або мріємо», – сказав Єремеєв в інтерв’ю Радіо Свобода.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.